Újraindítja a Színház házhoz megy programot a Békéscsabai Jókai Színház

Kultúra, 2024.02.28

Újraindul a Színház házhoz megy program a Békéscsabai Jókai Színházban. Moliere Tartuffe című művét tavasszal tíznél több iskolába viszik el - tájékoztatta a teátrum szerdán az MTI-t.

Seregi Zoltán elmondta, az első előadást a Békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium kérte, az intézmény azonban olyan közel van a színházhoz, hogy számukra a teátrumban játsszák el a darabot március 13-án.

Az első "külső helyszín" egy nappal később Mezőberényben lesz; mostanáig 12 iskola jelezte, hogy szeretné "befogadni" az előadást.

A koronavírus-járvány előtt népszerű kezdeményezés Moliere Tartuffe című vígjátékával indul újra, a darab vizsgaelőadás volt a teátrum által működtetett Színitanház - amely a Baross Imre Artista- és Előadóművészeti Akadémia tagintézménye - másod- és harmadéves növendékeinek. A darab kötelező olvasmány középiskolában, ezért választották ezt. A tanintézményekben az aulában vagy a tornateremben adják majd elő.

A darabot kétszer 45 percben, modern feldolgozásban játsszák. "Vass István fordítását használjuk, ami eléggé nehéz, mert rímekbe szedett, skandált és költői a nyelvezete, de igyekeztünk úgy értelmezni a szituációkat, és az ebből kiszólaló mondatokat úgy bemutatni, hogy ne tűnjön fel, hogy verselünk" - fogalmazott a végzős osztály osztályfőnöke, a darabot rendező Bartus Gyula.

A diákok mellett a teátrum fiatal művészei is színpadra lépnek, akik szintén a Színitanházban végeztek az elmúlt években.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!