Újranyit a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár

Kultúra, 2020.06.20

Szombattól a látogatók előtt újranyit az Országos Széchényi Könyvtár zirci Ciszterci Műemlékkönyvtára, keddtől pedig olvasóikat és kutatóikat is várják - közölte az intézmény az MTI-vel.

Azt írták: Zircen látható Magyarország legrégebbi glóbuszpárja, egy 1648 körüli földgömb, valamint egy 1630 környékén készült éggömb. Emellett a könyvtárban 70 ősnyomtatványt, azaz a XV. században nyomtatott kötetet és csaknem 400 antikvát, a XVI. században kiadott művet is őriznek.

A nagyterem bútorait a Bakony fáiból készítették, bemutatnak olyan intarziás szekrényajtót is, amely 96 különböző fafajtából készült. Tájékoztatásuk szerint a műemlékkönyvtár szombattól szeptember végéig - minden héten keddtől vasárnapig - látogatható idegenvezetéssel.

Hozzátették: kutatókat keddtől várja a könyvtár - minden héten keddtől péntekig -, de használatához kötelező az előzetes bejelentkezés.

A járványügyi távolságtartási szabályok miatt az intézményben egyszerre legfeljebb tíz látogatót fogadnak, kihelyeznek kézfertőtlenítőt, és kérik az orr, valamint a száj eltakarását sállal vagy maszkkal - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!