Vincze Máté: a fotóművészet napjainkban reneszánszát éli

Kultúra, 2024.04.25

A fotóművészet napjainkban reneszánszát éli - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a Három Vámos - mesterségük: fényképész című, a Vámos család három generációjának szakmai múltját bemutató időszaki kiállítás megnyitóján, Budapesten.

Vincze Máté a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban rámutatott arra, hogy sorra nyílnak nagy tárlatok: ebben az évben André Kertész műveiből négy kiállítás is látható Magyarországon, emellett megújult a Robert Capa Központ állandó tárlata, és bejelentették a Fotóművészeti Múzeum megalapítását.

A helyettes államtitkár azt mondta: a világhírű vált magyar fotóművészeket, Capát vagy André Kertészt a 20. század viszontagságai kényszerítették arra, hogy elhagyják Magyarországot.

"Ők elvitték a magyar fotográfia hírét a világba, de gyakran az ő árnyékukban elfeledkezünk azokról, akik itt maradtak és ápolták a mesterséget. Akár generációkon átívelve szolgáltattak: hétköznapi élményeket és különleges alkalmakat örökítettek meg" - tette hozzá.

Vincze Máté hangsúlyozta, ápolni kell azoknak a mesterembereknek az emlékét, akik generációkon át magas minőségű munkát végeztek. Ők tették le az alapjait annak a minőségi magyar fotóművészetnek, amely világszerte ismertté vált - mondta.

Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója közölte, a Budapest FotóFesztivál részeként megvalósult időszaki kiállítás fotókon és különféle tárgyakon keresztül mutatja be a Vámos család három generációját: Vámos Aladár, Vámos Zoltán és Vámos Judit fotográfust.

Tóth József Füles fotóművész arról beszélt, hogy a tárlat első tablóján Vámos Aladár jelenik meg, aki az 1920-as években Palócföld népviseletét is fényképezte; ezt egy több mint 500 darabot számláló üvegnegatív őrzi a Néprajzi Múzeumban.

A Vámos család több mint 120 éve gyakorolja a szakmát. Vámos Aladár Budapesten született, de Balassagyarmat fényképésze lett; nélküle nem ismerhetnénk a korabeli várost. "Napfényműterme" egy kétemeletes ház hátsó udvarán épült meg: teteje és oldala is üvegből készült, a természetes fény adta a megvilágítást. Később, 1953-ban a Fő utca és a Csalogány utca sarkán nyitott saját üzletet.

A fia, Vámos Zoltán 1954-ben apjától átvette a Fő utcai vállalkozás vezetését, majd négy évtizeden át, 86 éves koráig aktívan részt vett az üzletben. A fő profil a filmek előhívása, nagyítása volt, és igazolványképeket is készítettek.

Vámos Judit édesapjától tanulta meg a szakmát, apja üzletét 1986-ban vette át. A rendezvény-, divat- és esküvőfotózás mellett számos kiadványhoz is készített képeket. Az üzletben továbbra is működő szolgáltatás volt az igazolványképek készítése és a filmelőhívás-képkidolgozás. Az üzletet 2020-ban bezárták - olvasható a múzeum ismertetőjében.

A szeptember 1-ig nyitva tartó kiállításon a fényképek mellett technikai eszközöket és egy sötétkamrát is megtekinthetnek a látogatók.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!