Vincze Máté: az egyházakat és a múzeumokat a történelemszemléletük kapcsolja össze

Kultúra, 2024.03.09

Az egyházakat és a múzeumokat a történelemszemléletük kapcsolja össze - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a 12. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé szombati megnyitóján, Kecskeméten.

Vincze Máté hozzátette, a múzeumok és az egyházak nem a pillanatnyi világban élnek, nem azt tekintik állandónak, hanem akár kétezer éves távlatokra is visszagondolnak.

"Az élő és a halhatatlan művészet az egyházakon és a múzeumokon keresztül kerül be a köztudatba és marad meg az örökkévalóságnak" - emelte ki.

A helyettes államtitkár azt mondta, a biennálé már egy tradíció, amelyre büszkék lehetünk, az alkotások pedig jó eséllyel megmaradnak az örökkévalóságnak, és megmutatják azt, hogy "mit gondol a kétezres évek keresztény gondolkodó embere a világról ebben az időszakban".

Vincze Máté hangsúlyozta, ebben a "nem egyszerű időszakban" is jó emlékeztetni magunkat arra, hogy van mihez visszanyúlnunk, van mire támaszkodnunk, van mire visszanéznünk, ezért is különösen aktuális az idei biennálé témája, a prófécia, "ami előre látja a jövőt, amikor bizonytalanság övezi mindennapjainkat".

A művészekhez szólva azt mondta, nagy bátorságra vall, hogy vállalják azt, keresztény szűrőn keresztül reflektálnak a világra, és egy értékrend szerint alkotnak. Kifejezetten előremutató, hogy "hordozzák azt a fáklyát, amit a kereszténység is tesz" - zárta gondolatait a helyettes államtitkár.

Az esemény sajtóanyagában Gyergyádesz László művészettörténész, a biennálé alapító kurátora azt írta, az idei tematikát, a próféciát a világ jelenlegi helyzete teszi különösen aktuálissá, hiszen rengeteg a bizonytalansági tényező: "háborúk, a bolygó erőforrásainak felélése, klímaváltozás, energiaválság, túlnépesedés és az ebből fakadó társadalmi problémák, az új népvándorlás, migráció, és ez a jövőnkbe vetett hitünket is erőteljesen befolyásolja".

A művészettörténész kiemelte, az idei szemlére 232 művész 232 alkotást, illetve sorozatot adott be, ezekből a zsűri 137 alkotó 137 művét, sorozatát javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni.

Gyergyádesz László emlékeztetett: a Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé eddigi tizenegy tárlatán, 2002 és 2022 között összesen 1451 alkotást állítottak ki.

A kiállítás fődíját, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata ajánlott fel, a zsűri döntése alapján Csíkszentmihályi Réka textilművész kapta. A második díjat - Kecskemét önkormányzatának felajánlásában - szintén egy textilművész, Wertz Szilvia vehette át. A biennálé további öt díjazottja Miklós Árpád és Tarnóczi József festőművész, Pasqualetti Eleonóra képzőművész, Túri Endre zománcművész és Ruczek Zsófia textilművész.

A tizenkettedik országos kortárs képző- és iparművészeti kiállítás június 22-ig lesz megtekinthető a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!