Vincze Máté: Magyarország rendezi idén az Európa Tanács Kulturális Útvonalak éves szakértői fórumát

Kultúra, 2024.05.22

Magyarország rendezi szeptemberben az Európa Tanács Kulturális Útvonalak 13. éves szakértői fórumát, tematikája a kulturális örökség, védelmének fontossága és szeretetének átadása a fiatalabb generációknak - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára szerdán.

Vincze Máté, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács Kulturális Útvonalak programja irányítótestületének éves ülését követően az MTI-nek Luxembourgból telefonon nyilatkozva kiemelte: nagyon fontos kulturális és diplomáciai siker, büszkeség Magyarország számára, hogy pályázata alapján elnyerte az idei szakértői fórum rendezésének jogát.

Magyarországnak és Visegrádnak a programban bemutatott kulturális gazdagsága felkeltette az európai kulturális szakemberek érdeklődését, a fórum pedig további lehetőséget teremt majd arra, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar kulturális és turisztikai értékekre - emelte ki.

"Magyarország méltán büszke, és méltán sorolja magát a nagy nemzetek közé, ha a kulturális örökségekről van szó" - fogalmazott.

A helyettes államtitkár közölte, Magyarország a fórum megrendezésén keresztül azt szeretné elérni, hogy az európai hagyományokban gyökerező kulturális örökségek védelmének fontossága és szeretetének átadása kiemelt téma maradjon az Európa Tanács kulturális programjain belül.

Reményét fejezte ki, hogy számos magyarországi kulturális és turisztikai célpont csatlakozik majd a programhoz, amely által Magyarország kulturális és turisztikai értékeire még nagyobb figyelem irányul majd Európán, illetve az Európa Tanács tagállamain belül.

Vincze Máté tájékoztatása szerint a nemzetközi konferenciára több mint 40 országból érkeznek majd a kulturális útvonalak képviselői, kormányzati tisztviselők, valamint a téma szakértői. A háromnapos rendezvény alatt a kulturális szakemberek tematikus szekciókban, kerekasztal-beszélgetések és munkacsoportok keretében járják körül az ifjúság, az innováció és a kultúraközvetítés családon belül betöltött szerepét, emellett szervezett kulturális programok is várják majd a fórum résztvevőit.

A szeptember 25. és 27. között Visegrádon tervezett szakértői fórum kiváló alkalom a Kulturális Útvonalak program megismerésére, a programban rejlő lehetőségek feltérképezésére, az ifjúság témájában zajló eszmecserére és a szakmai kapcsolatok építésére. Magyarország azt szeretné elérni, hogy a kulturális és turisztikai értékek megmaradjanak és büszkék legyenek rá a következő generációk is - tette hozzá a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár.

Az Európa Tanács 1987-ben indította el Kulturális Útvonalak programját, hogy az utazáson keresztül felhívja a figyelmet az egyes tagországok kulturális örökségéből összeadódó közös hagyomány fontosságára. A program célkitűzése egyrészt a kultúrák közti párbeszéd, az európai kulturális identitás erősítése, másrészt a természeti és kulturális örökség megóvása és fenntartható bemutatása. Jelenleg 47 hálózat rendelkezik az Európa Tanács Kulturális Útvonala tanúsítvánnyal.

Magyarország 2013-ban csatlakozott az Európa Tanács Kulturális Útvonalakról szóló kibővített részleges megállapodáshoz, ettől kezdve hazai szervezetek és intézmények is alapíthatnak (más tagországokkal együtt) új utakat és csatlakozhatnak a már meglevőkhöz. Magyarországon jelenleg tizenkettő elismert útvonal viseli a Kulturális Útvonal címet.

Az Európai Kulturális Útvonalak programot 2019-től Magyarországon a kultúráért felelős miniszter megbízása alapján a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága, ismertebb nevén a Szentendrei Skanzen koordinálja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!