Vitályos Eszter: a kultúra megmaradása a ma folyó kultúrharc tétje

Kultúra, 2024.02.18

A kultúra támasz és tájékozódási pont, a ma folyó kultúrharc tétje pedig a kultúra megmaradása - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap Balatonfüreden.

Vitályos Eszter a magyar széppróza napja alkalmából az Anna Grand Hotelben tartott ünnepségen arról beszélt, hogy idén először ad otthont Balatonfüred a programnak, melyet Jókai Mór születésének 199. évfordulója alkalmából rendeztek.

Azt mondta, a széppróza fellendülése a 18. század második felében a polgári felemelkedéssel párhuzamosan történt. Jókai írói életműve a magyar irodalom megkerülhetetlen teljesítménye, hozzájárult identitásunk megőrzéséhez - mutatott rá. Úgy folytatta: a szépprózának közösségteremtő ereje van, a művekben rejlő értéket meg kell őrizni és át is kell adni, ez közös felelősség.

Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere elmondta, hogy Balatonfüreden immár több évtizede szervezik meg évről évre a Jókai-napokat és a széppróza napjához is gazdag irodalmi programokkal csatlakoznak.

A városban alkotó íróknak, költőknek köszönhetően Balatonfüred legnagyobb kulturális öröksége az irodalom lett - tette hozzá.

Megtiszteltetésnek nevezte, hogy idén először nem Budapesten, hanem a Balaton-parti városban rendezték a programot.

Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke ismertette, hogy már most készülnek Jókai születésének 200. évfordulójára, amely jövőre lesz esedékes. Jókait példaképnek nevezte, akire "méltán felnézhetünk".

A magyar széppróza napját a Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünneplik minden év február 18-án, Jókai Mór születésnapján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!