Vitályos Eszter: a Pirk-örökség generációkon ível át, családokat köt össze

Kultúra, 2023.06.23

A Pirk-örökség generációkon ível át, családokat köt össze. Ami Pirk Jánost és Pirk Lászlót összekapcsolja a művészetben, ami az eget és a földet összeköti és áthatja, az a lélek - mondta a felújított szentendrei Pirk János Múzeum átadásán és kiállításainak megnyitóján Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) államtitkára, a térség országgyűlési képviselője.

Megnyílt a felújított Pirk János Múzeum Szentendrén Az egyháztörténetben a Szentlélek eljövetele és hatása az emberre nagyon hasonlatos a művészetben sokszor emlegetett ihlethez vagy akár a múzsák csókjához. Inspiráció, a valóság érzelemdús megélése vagy áthallása olyan perspektíva szerint, amely szabad szemmel láthatatlan - fogalmazott az államtitkár köszöntőjében.

Vitályos Eszter kiemelte: az épület és a tárlatok megnyitása óriási lépés afelé, hogy még sok-sok generáció merítsen ihletet a nagy elődök gazdag repertoárjából és kimagasló művészetéből. "Lássuk meg minél többen az anyag mögött a lelket, a képek mögött az embert (...), s ahogyan a lélek, a Pirk-hagyaték is örök" - fogalmazott.

Pirk Veronika - Pirk János Lánya - megköszönve a hatalmas összefogást és támogatást, amelynek révén a múzeum létrejöhetett, elmondta: a pénteki esemény hármas ünnep, hiszen megemlékeznek Pirk János születésének 120. évfordulójáról, megnyitják az idén 70. születésnapját ünneplő Pirk László Ég - Föld áthatása című kiállítását és egyúttal ünneplik a Pirk János Múzeum teljes épületegyüttesének átadását.

Fülöp Zsolt polgármester ünnepi beszédében egyebek mellett arról szólt, hogy a Remsey és a Pirk család mindkét ága olyan kisugárzást tud felmutatni, amely befolyásolta nemcsak Szentendre, nemcsak Gödöllő, nemcsak Nagybánya, hanem az egész magyarság, a magyar kultúrtörténet menetét.

Bodonyi Emőke művészettörténész a két alkotó munkásságát méltatva a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy Pirk János alföldi síksághoz, majd Nagybánya, Gödöllő széles horizontú tájaihoz szokott szemének nem voltak elegendők a szentendrei szűk utcaképek. Számára nagyobb dimenzió, az élet lüktetését magában hordozó kilátás kellett. Nála nincsenek nyugodt ecsetvonások, mert mindig szenvedélyesen festett.

Pirk László képein nincsenek viharok, de ugyancsak hatalmas dimenziók nyílnak meg - folytatta a művészettörténész. Az ő festményei távolabbi tájakra invitálják a nézőt, Dél-Itália partjaihoz, sőt az amerikai kontinensre is, de ezek a távoli vidékek valójában belső tájak, amelyeket a művész saját gondolataihoz igazított, és csak azok a tájak érdeklik, amelyek világlátásához illeszkednek.

A tárlatokon Pirk János közel hét évtizedet átfogó életműve és Pirk László eddigi öt évtizedes munkássága tárul a nézők elé. Más képi világ, de egymáshoz hasonló életszemlélet, értékrend, világlátás jellemzi mindkettőt - emelte ki Bodonyi Emőke.

A több százmillió forint értékű önkormányzati tulajdonú épület a Pirk család tizennégy éven át tartó szervezőmunkájának és erőfeszítéseinek köszönhetően a várossal együttműködve több lépcsőben újult meg. A család mellett magánszemélyek és vállalkozások több száz millió forinttal, a kulturális tárca 54 millió forinttal járult hozzá a belvárosi épületegyüttes felújításához.

A múzeumban Pirk János (1903-1989) Munkácsy-díjas festő és grafikus életműkiállítása mellett augusztus végéig látható Pirk László Munkácsy-díjas festőművész Ég - Föld áthatása című időszaki kiállítása. (FOTÓ)
(MTI)

Címkék

Pirk János Múzeum Szentendre

Galériánk

Megnyílt a felújított Pirk János Múzeum Szentendrén Megnyílt a felújított Pirk János Múzeum Szentendrén Megnyílt a felújított Pirk János Múzeum Szentendrén
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!