Závogyán Magdolna: Cziffra György a művészi szabadságért küzdött

Kultúra, 2024.05.08

Cziffra György zongoraművész élete a művészi szabadságért való küzdelem jegyében telt, a zseni pedig győztesként került ki ebből a küzdelemből - mondta a kultúráért felelős államtitkár szerdán Pécsen.

Závogyán Magdolna a Cziffra György emlékkoncert-sorozat második, pécsi állomásán kiemelte: a valaha élt egyik legnagyobb zongoravirtuóz őstehetsége, ösztönös zsenije felfoghatatlan körülmények között bontakozott ki a 20. század közepén.

Felidézte: Cziffra csodagyerekként indult, de a roma származású fiút, majd férfit sokan és sokszor "szerették volna roncsként, művészetét pedig beszennyezve" látni.

"Nyomorúságos otthon, füstös lokálok, a háború pokla, kitoloncolás, menekülés, hadifogság, munkatábor, összezúzott ujjak, a szakma féltékenysége, szakadatlan küzdés béklyójában mégis csoda született" - fogalmazott az államtitkár.

Felidézte, hogy a Párizs környéki kisvárosban, Senlis-ben a francia királyné által alapított kápolna vérzivataros időszakot élt, amikor a magyar zongoraművész már nemzetközi sikerei csúcsán volt. Cziffra György a pusztuló kápolna társául szegődött, a helyreállításába sok munkát és jelentős pénzösszeget fektetett, s életre hívta benne a Liszt Ferenc Auditoriumot, amely ismert koncertterem, mesterkurzusok és emlékkiállítások helyszíne lett - emelte ki az államtitkár.

A művészt úgy jellemezte, hogy "nem lázadt a teremtő akarata ellen, nem tombolt elkeseredésében, nem kérte ki magának a sorsát, nem állt bosszút, nem gyűlölködött, de alázattal viselt minden megpróbáltatást, és alig felfogható sikereket egyaránt".

Úgy vélte, Cziffra mindig az adott - sokszor szűkös keretek között - igyekezett megtalálni a művészet helyét, igyekezett "utat törni a szépségnek és a magasztosnak", míg élete "a művészi szabadságért való küzdelem jegyében telt, a zseni pedig győztesként került ki ebből a küzdelemből".

Közölte: a szerdai pécsi koncert arról a szabadságról szól, amelyet Cziffra keresett és talált meg, továbbá amelyet "minden művész ösztönösen keres" és amely nélkül "az alkotókedv elszürkül, megtörik, a lélek széthull".

Rámutatott: Cziffra György életművének elismerése hazánkban sok tekintetben váratott magára. Jött azonban egy rajongó tehetség, Balázs János zongoraművész, aki küldetésének és szívügyének érezte és érzi ma is a nagy zongorista szellemi hagyatékának ápolását.

A szervezők korábbi tájékoztatása szerint a világhírű zongoraművész, Cziffra György művészetének, életének és munkásságának emléket állító koncertsorozatot Balázs János, Miklósa Erika és Gubik Petra közreműködésével tartják meg országszerte öt helyszínen. A május 3-i kecskeméti, a szerdai pécsi után május 10-én Győrben, 24-én Debrecenben, 30-án pedig Szegeden lépnek színpadra az előadók.

A koncertsorozat a Magyar Zene Házában novemberben megnyíló Cziffra Vándorkiállítás felvezető eseménye.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!