Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című festménye kelt el a legmagasabb áron a BÁV árverésén

Kultúra, 2019.05.17

Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című festménye kelt el a legmagasabb áron a BÁV 74. Művészeti aukcióján, amelyen a festmények mellett ékszerekre és ezüst tárgyakra is licitálhattak az érdeklődők.

A BÁV MTI-hez elküldött közleménye szerint a 587 tételt felvonultató kétnapos aukció legmagasabb áron elkelt tétele volt Zichy Mihály Harcdöntő párbajcímű expresszív remekműve, amely 31 millió 200 ezer forintért talált új gazdára. A második helyre Mednyánszky László Dunajeci tája került 30 millió forintos leütéssel, a harmadik pedig Szinyei Merse Pál Faun III. című előtanulmánya lett, amely 28 millió 800 ezer forintért cserélt gazdát.

Mint írják, a műtárgyanyag szenzációját a szecessziós Zsolnay-kerámiák adták, amelyek közül egy rendkívül ritka virágtartó díszedény 14 millió 400 ezer forintért, egy tulipános díszkaspó pedig 6 millió 600 ezer forintért kelt el.

Az ékszer- és ezüst nap legnépszerűbb tételei a nagy értékű brilles befektetési ékszerek voltak. A legmagasabb eladási árat, 5 millió 500 ezer forintot egy 14 karátnyi briliánssal és 4 karátnyi smaragddal ékített arany karkötő érte el. A második helyen végzett 5 millió 400 ezer forintos leütéssel a fuksziacsokrot formázó, 21 karátnyi briliánst, 8 karátnyi smaragdot és 10 karátnyi rubintot tartalmazó melltű. A harmadik helyet pedig a 3,7 karátnyi briliánssal ékített fehérarany nyakék szerezte meg, amely 3 millió 600 ezer forintért cserélt gazdát. Az ezüst műtárgyak közül a magyar art deco doboz 4 millió forintért került új gyűjteménybe, míg a 20. századi ezüst asztali szökőkútért 2 millió 600 ezer forintot fizettek.

Mint írják, az online közvetítéssel összekötött, kétnapos aukción a korábbinál nagyobb arányban képviseltették magukat a fiatalabb generáció tagjai és a külföldi vásárlók.

A közlemény idézi Zakariás Fruzsinát, a BÁV vezérigazgatóját, aki elmondta, hogy bár az eladott festmények összértéke négyszerese volt az ékszerekének, mégis számukra nagy jelentőséggel bír ez utóbbi szegmens, mivel az ékszer egyfajta belépőt is jelent a műgyűjtés világába. "Azt tapasztaljuk, hogy sokan azok közül, akik az aukcióinkon először ékszer- vagy óravásárlóként jelentek meg, idővel festményt és műtárgyat is vesznek. További érdekesség, hogy míg a műgyűjtés alapvetően a férfiak terepe, hiszen a mostani aukción is 70 százalékban ők voltak a vásárlóink, addig az ékszereknél már 50 százalékos arányban képviseltetik magukat a nők, akik egyre inkább saját maguk veszik meg a számukra kedves tételeket" - emelte ki a vezérigazgató.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!