Zsigmond Barna Pál: Ukrajna állítsa vissza a magyar nyelvet védő jogi kereteket

Kultúra, 2023.09.26

Ezúton is arra kérjük Ukrajnát, hogy tartsa be az európai normákat, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság ajánlásait, valamint állítsa vissza azokat a jogi kereteket, melyek védik a magyar nyelvet és a magyar nemzeti közösséget - fogalmazott az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Budapesten.

Zsigmond Barna Pál az Európai nyelvek napja alkalmából a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország nemzeti kormánya kiemelt figyelmet fordít az anyanyelvünk védelmére, a magyar nyelv megóvása mellett pedig hazánk biztosítja a velünk élő nemzeti közösségek, kisebbségek nyelvhasználatát is.

"Örömünk azonban nem lehet felhőtlen, hiszen a Kárpát-medencében, a határon túl élő magyaroknak nap mint nap meg kell küzdeni az anyanyelvük használatáért" - tette hozzá az államtitkár.

Reméljük azt, hogy Ukrajna előbb-utóbb visszatér arra az útra, melyen korábban is járt, visszaállítja a magyar közösség jogait és ismét lehetőség nyílik arra, hogy a magyar nyelvet szabadon lehessen használni az oktatásban, a kultúrában és a közéletben - fogalmazott az államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!