Zsoldos Dávid marad a Magyar Zenei Tanács elnöke

Kultúra, 2024.05.08

Zsoldos Dávid marad a Magyar Zenei Tanács elnöke. A kulturális szakembert a tagok egyhangú döntéssel választották újra a zenei élet szereplőit összefogó szervezet vezetőjévé - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Mint írják, az 1990-ben alapított Magyar Zenei Tanács (MZT) csaknem félszáz tagszervezetén keresztül a teljes hazai zenei szektort képviseli a zeneiskoláktól az előadóművészeti szervezeteken és zenei intézményeken át a zeneszerzőkig. Az Európai és a Nemzetközi Zenei Tanács teljes jogú tagjaként segíti a hazai szereplők nemzetközi kapcsolódásait és részt vesz a zenei szakma szabályozói környezetének alakításában is.

Zsoldos Dávid a Papageno alapítója és vezetője, zongoraművészként és zenetörténészként végzett a Zeneakadémián. 2018 óta az Európai Zenei Tanács elnökségi tagja, több cikluson át a Jeunesses Musicales elnökségi tagja, majd alelnöke volt. Médiaszakemberként nevéhez fűződik a Fidelio, a Klasszik Rádió és a Müpa Magazin megalapítása, vezette a Libri, majd a Index kulturális médiaportfolióját. Produkciós területen számos saját rendezvény mellett a legjelentősebb intézmények partnereként dolgozik, hazai és külföldi képzések, konferenciák rendszeres előadója.

A közleményben kitérnek arra, hogy a Budapest Music Center előadótermében a kedden tartott közgyűlés előtt két szakmai beszélgetést tartottak. Az elsőn Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes és Merker Dávid, Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt csapatának kulturális szakembere vitatta meg Budapest kulturális helyzetére és jövőképére vonatkozó értékelésüket és elképzeléseiket. A második beszélgetésben pedig a nem állami fenntartású fővárosi zenekarok helyzetét elemezték az érintett együttesek vezetői: Ács Péter (Danubia Zenekar), Hollerung Gábor (Budafoki Dohnányi Zenekar), Lendvai György (MÁV Szimfonikus Zenekar, Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége) Prőhle Gergely (Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége) és Tóth László (Budapesti Filharmóniai Társaság).

A közleményben kiemelik, hogy a Magyar Zenei Tanács tavaly jelentősen bővült taglétszámban és aktivitásában is: Európa legjelentősebb zenei szakmai rendezvényét, az European Forum on Music-ot hozta Budapestre, a Magyar Zene Házába, idén májusban pedig a PEARLE (Performing Arts Employers Associations League Europe) konferenciáját és közgyűlését tartják a Müpában, majd június közepén kerül sor az MZT társszervezésében a Bach 2 Future klasszikuszenei konferenciára.

A közgyűlésén szó esett a készülő kulturális törvényről is: a jelenlévők egyetértettek abban, hogy a zeneipar számára létfontosságú, hogy érdemi szakmai vita és egyeztetés előzze meg a törvény előterjesztését - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!