Alapjogokért-konferencia - Gulyás: Borkai több aranyérmet szerzett az ellenzéknek

Önkormányzati választás, 2019.10.15

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Borkai Zsolt győri polgármester ügye miatt nyert meg több várost és fővárosi kerületet az ellenzék a vasárnapi önkormányzati választásokon.

Gulyás Gergely az Alapjogokért Központ keddi budapesti konferenciáján úgy fogalmazott: "Borkai Zsolt nagy dicsőséget és aranyérmet szerzett 1988-ban Magyarországnak, most legalább három, de lehet, hogy öt fővárosi kerületben és legalább két megyei jogú városban aranyérmet szerzett a balliberális pártok jelöltjeinek".

A Borkai-ügy a főpolgármester-jelölti versenyben is egyértelmű előnyt biztosított Karácsony Gergely ellenzéki jelölt számára - mondta a miniszter, aki szerint ennek köszönhető az I., a III., a VIII. és talán a II. és a IV. kerület elvesztése is.

Megjegyezte, az önkormányzati választás azt bizonyította, hogy demokrácia van, és a legnagyobb tanulsága, hogy a magyar pártpolitikai rendszer átalakult.

A vasárnapi önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP által elért eredmény nagyon hasonlít a 2006-oshoz, amikor a jobboldal földcsuszamlásszerű győzelméről beszéltek. A mostani a 2010-es és 2014-es választások eredményeitől elmarad, ugyanakkor alapvetően nem változtatott a pártpreferenciákon - mondta, hozzátéve, úgy néz ki, mintha újra megrendezték volna a tavasszal tartott európai parlamenti választásokat.

A miniszter szerint a nem várt vereségeket három tényező okozta. Egyiknek azt a tévedésüket mondta, hogy az ellenzéki összefogásra a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali szavazók nem voksolnak, a másiknak pedig a Borkai-ügyet. A harmadik tényező szerinte az volt, hogy a magyar politikai életben két tömb jött létre.

Úgy vélte, a választás eredménye, elsősorban a fővárosban, azt is jelenti, hogy a felelősség mostantól osztott. Az ellenzék eddig abban a könnyű helyzetben volt, hogy bármi történt, azért a Fidesz-KDNP-t tehette felelőssé, ám ennek vége van - mondta.

Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester egészségügyre és a budapesti tömegközlekedésre vonatkozó ígéreteire utalva arra mutatott rá: az egyik nem is fővárosi hatáskör, a másikban pedig komoly fejlesztés nem lehetséges a kormány segítsége nélkül.

Hangsúlyozta: ahogy azt a kormányfő a választás esetéjén is világossá tette, tiszteletben tartják a választópolgárok demokratikus döntését, és a kormány nyitott az együttműködésre.

Kijelentette: Budapest aranykora volt az elmúlt kilenc év, és ezért köszönetet kell mondani Tarlós Istvánnak.

Kósa Lajos Fidesz-alelnök arról beszélt, hogy a választásra a centrális erőtér átalakult, duális szerkezet jött létre az ellenzéki összefogás miatt, és így már nem lehet 40 százalékkal győzni, csak 50-nél többel - mondta. Az alelnök szerint annyi történt, hogy a kormányoldal hozzászokott a 6:1-es győzelemhez, most pedig az ellenzéki összefogás miatt csak 3:2-re nyertek.

Az ellenzéki összefogásról azt mondta, az ellenzéki politikai elitek most sem egységesek, de szimpatizánsaiknak - akik semmiben nem értenek egyet egymással - már nem jelent problémát az átszavazás.

A Fidesz alelnöke szerint a választás bebizonyította, hogy azok, akik szerint a kormány leállította a demokráciát, azok mind "aljas hazudozók". Az ellenzék sikeres politikai stratégiája vezetett az eredményhez, ez pedig a magyar demokrácia működését mutatja - fűzte hozzá.

Utalt arra is, hogy ha a kormánypártok annak idején nem nyúlnak hozzá a választási rendszerhez, és 2018 őszén tartják az önkormányzati választásokat, akkor ugyanúgy nyernek, mint tavasszal, mert akkorra az ellenzék nem tudta volna összeszedni magát.

Karácsony Gergely "képtelen" ígéreteiről azt mondta, várja, hol lesz klímaerdő, mikor javasolja a teljes budapesti autóforgalom azonnali leállítását és mikor viszi az első CT-ket a kórházakba. Hozzátette: eddig nem derült ki, mit gondol az új városvezető az elvégzendő önkormányzati feladatokról.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!