Önkormányzat 2019 - Gulyás: a kormány elengedhetetlennek tartja a fővárosi közgyűlés egyértelmű állásfoglalását a budapesti beruházások kapcsán (1.rész)

Önkormányzati választás, 2019.10.22

A kormány továbbra is elkötelezett az állami forrásokból megvalósuló budapesti beruházások mellett, ha ezek megvalósítását a kormány és a fővárosi önkormányzat közötti konszenzus övezi - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten, a Kormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta, a kormány keddi ülésén áttekintette a miniszterelnök és Tarlós István volt főpolgármester között 2018. november 17-én aláírt megállapodást, valamint az állami forrásból megvalósítás alatt álló beruházások helyzetét, és rögzítette, hogy ezek megvalósulását továbbra is támogatja, ugyanakkor ahhoz elengedhetetlennek tartja a Fővárosi Közgyűlés egyértelmű állásfoglalását is.

A kormány a közgyűlés döntéséig felhívja az érintett minisztereket, hogy a beruházások tekintetében a "jó gazda gondosságával" járjanak el - tette hozzá a miniszter.

Kiemelte, a kormány a főváros új vezetőivel korrekt partnerségre törekszik, és tartja magát azokhoz az alapelvekhez, amelyeket az elmúlt kilenc évben is követett.

Gulyás Gergely azt hangoztatta, hogy Budapest az egész nemzet fővárosa, és a kormány is egy erős és fejlődő fővárosban érdekelt, ezért működtek együtt az elmúlt években a fővárossal, és ennek köszönhető a számtalan megvalósult fejlesztés is.

Tarlós István munkáját méltatva azt mondta, a megvalósult beruházások vitathatatlanná teszik, hogy Budapest "aranykora" volt az ő kilenc évig tartó főpolgármestersége. 2010 óta majdnem 2000 milliárd forint értékben fejeződtek be beruházások, további 4400 milliárd forint értékben pedig folyamatban vannak - ismertette a miniszter.

Példaként említette a 3-as metró felújítását, egy atlétikai stadion és egy multifunkcionális csarnok épülését, valamint a Városligetben folyó beruházásokat, és kijelentette, ha ezekre a főváros igényt tart, akkor a kormány továbbra is támogatja.

A kormány készen áll a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának további működtetésére is, amely lehetőséget ad a kormány és a főpolgármester közötti rendszeres kapcsolattartásra - fűzte hozzá Gulyás Gergely.

A Liget Budapest projekttel kapcsolatban feltett kérdésre a miniszter azt mondta, várják az új Fővárosi Közgyűlés álláspontját a folyamatban lévő beruházásokkal kapcsolatban. "Ha lehet, befejezett beruházást lebontani nem szeretnénk" - jegyezte meg, jelezve, hogy a Nemzeti Galéria és az innováció háza van még tervezés alatt.

A parlament őszi ülésszakának nyitó ülésén történtekről azt mondta: amit néhány képviselő megengedett magának, az a jogszerűség határain is túlmegy. Elfogadhatatlannak nevezte és azt mondta: valamennyi parlamenti frakcióval rendelkező párttól elvárható, hogy egyértelműen elítéljék a történteket. Mint mondta: az országgyűlési törvény fegyelmi szabályai világosak, lehetőséget adnak szankció kiszabására. Egy másik - szintén a témában feltett kérdésre reflektálva - Kövér László házelnök "őszinte higgadtságáért" elismerését fejezte ki.

A miniszter fake news-nak nevezte az amerikai lapok által írtakat, amelyek szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök befolyásolta volna Donald Trump amerikai elnököt Ukrajnával kapcsolatban. Azt mondta: bíznak abban, hogy az új ukrán vezetőség jobb lesz, mint az eddigi.

Kérdezték arról a sajtóhírről is, hogy a szakképzésben oktató tanárok státuszát megváltoztatnák, közalkalmazottból a Munka törvénykönyvének hatálya alá kerülnének. Erre azt mondta, a kormány több olvasatban tárgyalja a szakképzés reformját. Céljuk, hogy hatékonyabb legyen a szakképzés és az oktatók magasabb bért kapjanak. A státuszokkal kapcsolatban még nem született döntés, de azt is mondta: jelenleg úgy látják, hogy a "közalkalmazotti bértábla mindenkinek kellemetlen".

Szintén kérdésre válaszolva ismertette, hogy idén 20 ezer új lakás készül el Budapesten, és a jövő évre is 18 ezer építési engedélyt adtak ki. Nem lehet mondani, hogy csökkent volna a lakásépítési kedv - fogalmazott, kiemelve: helyesnek tartják azt a politikát, amely abban segíti a családokat, hogy tulajdonossá váljanak.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye Gyurcsány Ferenc hétfői parlamenti felszólalásáról, amelyben az őszödi beszédét mentegette, Gulyás Gergely azt mondta: nem hiszi, hogy a "tisztesség és a becsület" valakit arra vezet, hogy hazugsággal nyerjen választást. Ezek kellően súlyos szavak ahhoz, hogy aki ilyeneket tett és mondott, "annak a magyar közéletből már régen távoznia kellett volna".

Rossz példa a mindenkori magyar kormányoknak az MSZP-SZDSZ-korszak és a Gyurcsány-kormány, az a "borzalmas kormányzati teljesítmény" és a morális romlás, amibe az országot vitték - fogalmazott.

A Borkai-ügyről és a kispesti, kábítószerrel kapcsolatos, szocialistákat érintő botrányról kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta: le kell folytatni a megfelelő eljárásokat.

Egy másik felvetésre, hogy válaszolt-e Orbán Viktor Karácsony Gergelynek, az új főpolgármester által kezdeményezett találkozóra, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte, nem tud arról, hogy megérkezett volna a levél. A választ majd először a levélíró kapja meg, utána tájékoztatják róla a nyilvánosságot - közölte.

"A kormány nyitott arra, hogy a korrekt partnerség jegyében normális párbeszédet folytasson a fővárossal", akkor van értelme tárgyalni, ha a főváros már tudja, mit szeretne. A kormány mai határozatai is azt segítik, hogy a főpolgármester demokratikus felhatalmazás birtokában dönteni tudjon, ő és a főváros mit szeretne - mondta Gulyás Gergely.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!