Önkormányzat 2019 - Jogerőssé 11 országos nemzetiségi választás eredménye

Önkormányzati választás, 2019.10.25

Jogerőssé vált 11 országos nemzetiségi választás eredménye, a képviselők várhatóan hétfőn veszik át megbízólevelüket.

A Nemzeti Választási Bizottság hétfőn állapította meg - a roma nemzetiség kivételével - az október 13-ai országos nemzetiségi választás eredményét. Az NVB a roma nemzetiségnél azért nem állapította meg az eredményt, mert előreláthatólag több helyen meg kell ismételni a szavazást.

Az NVB határozatában nemzetiségenként külön állapította meg a választás eredményét, az egyes listák által szerzett mandátumok számát és a mandátumot szerzett képviselőket. A határozatok ellen csütörtökön 16 óráig lehetett jogorvoslatot benyújtani.

Mivel 11 nemzetiség esetében - a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a román, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán - nem érkezett jogorvoslat, az NVB határozata jogerőre emelkedett, a képviselők hétfőn vehetik át megbízólevelüket.

A ruszin nemzetiség esetében érkezett egy jogorvoslati kérelem, ezt a Kúria három napon belül, azaz legkésőbb vasárnap elbírálja, így elvileg nincs akadálya, hogy a ruszin képviselők is átvegyék hétfőn a megbízólevelüket.

A választás alapján 15 tagú országos önkormányzat alakulhat a bolgár, a görög, a lengyel, a román, az örmény, a szerb, a szlovén és az ukrán nemzetségnél, 31 tagú a horvát és a szlovák, és 47 tagú a német nemzetiségnél.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!