TV műsor

Önkormányzat 2019 - Jogerőssé vált a ruszin országos nemzetiségi választás eredménye is

Önkormányzati választás, 2019.10.28

Jogerőssé vált a ruszin országos nemzetiségi választás eredménye is, miután a Kúria hétfőn elutasította az eredménymegállapító határozat ellen benyújtott jogorvoslati kérelmet.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) október 21-én állapította meg a ruszin nemzetiségi országos választás eredményét, eszerint a ruszinok országos önkormányzatában a Magyarországi Ruszinok (Ruszének) Országos Szövetsége 9, a "Rukisösz" Ruszin Kisebbségi Összefogás Egyesület 5, a Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület 1 mandátumot szerzett.

Az NVB határozata ellen a jogorvoslati határidő lejárta előtt bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be. A kérelmező a szavazóköri eredmények összesítése és a választási eredmény megállapítása szabályainak megsértésére hivatkozva, valamennyi országos ruszin lista részeredményének a megvizsgálása céljából a szavazatok újraszámlálását kérte.

A Kúria azonban hétfői végzésében megállapította, hogy a bírósági felülvizsgálati kérelem teljeskörűen megalapozatlan, a kérelmező nem bizonyította a jogsértést, ezért helybenhagyta az NVB eredményt megállapító határozatát. A Kúria végzése jogerős. A döntéssel az NVB eredményt megállapító határozata jogerőre emelkedett.

Az október 13-ai országos nemzetiségi választás eredménye a 13 nemzetiség közül 11 vonatkozásában - bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, szerb, szlovák, szlovén, ukrán - csütörtökön vált jogerőssé. A roma nemzetiség esetében előreláthatólag több helyen meg kell ismételni a szavazást, az NVB ezért nem állapította meg az eredményt, ez november közepén várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!