Önkormányzat 2019 - Közzétette az ÁSZ a sajtótermékek tájékoztatóit a politikai hirdetésekről

Önkormányzati választás, 2019.11.05

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közzétette a sajtótermékek által megküldött tájékoztatókat az október 13-ai helyi és nemzetiségi önkormányzati választási kampányban megjelentetett politikai hirdetések adatairól - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

Mint írták, a választási eljárásról szóló törvény előírása értelmében a helyi és nemzetiségi önkormányzati választást megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést csak azok a sajtótermékek tehettek közzé, amelyek előzőleg megküldték hirdetési árjegyzéküket az ÁSZ-nak. Az árjegyzékeket a számvevőszék augusztus 14-én jelentette meg a honlapján.

A nyilvántartásba vett sajtótermékeknek a választást követő 15 napon belül tájékoztatniuk kellett a számvevőszéket a közzétett politikai hirdetésekről. A tájékoztatásnak tartalmaznia kellett, hogy az adott sajtótermék az egyes jelöltek és jelölőszervezetek politikai hirdetéseit kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mikor és milyen terjedelemben tette közzé.

A törvényben meghatározott határidőig összesen 91 sajtótermék (76 nyomtatott és 15 elektronikus) juttatta el tájékoztatóját a számvevőszékhez, azokat az ÁSZ feldolgozta és a www.asz.hu oldalon, a Választások menüpont alatt elérhetővé tette.

Az október 28-i határidő lejárta után megküldött dokumentumokat a számvevőszék nem vette figyelembe. Hozzátették: volt 18 olyan sajtótermék, amelyik megküldte az árjegyzékét az ÁSZ-nak, ugyanakkor arról nyilatkozott, hogy a kampányidőszakban nem tett közzé politikai hirdetést.

Az ÁSZ közölte azt is, a sajtótermékek által megküldött tájékoztatók tartalmáért, jogszabályi előírásoknak megfelelőségéért felelősséget nem vállal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!