TV műsor

Önkormányzat 2019 - Megkezdték a megbízólevelek átadását az országos nemzetiségi önkormányzatok képviselőinek

Önkormányzati választás, 2019.10.28

Megkezdték a megbízólevelek átadását az október 13-ai nemzetiségi választáson az országos nemzetiségi önkormányzatokban mandátumot szerző képviselőknek hétfőn Budapesten.

Délelőtt a bolgár, a lengyel és a német országos nemzetiségi önkormányzatok képviselői kapták kézhez, délután pedig a görög, a román, a szerb, a szlovák, a szlovén, a horvát, az örmény és az ukrán nemzetiségi képviselők veszik át a megbízóleveleket, összesen 229-en a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Az országos nemzetiségi választás eredménye 11 nemzetiség vonatkozásában csütörtökön vált jogerőssé. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezt a roma nemzetiség esetében azért nem állapította meg, mert előreláthatólag több helyen meg kell ismételni a szavazást; az országos választás eredményét várhatóan november közepén állapítják meg. A ruszin országos nemzetiségi választás eredményét pedig bíróságon támadták meg, így az még nem jogerős.

A megbízóleveleket hétfő délelőtt Bozsóki Éva, az NVB elnökhelyettese és Gáva Krisztián, a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese, délután pedig Rádi Péter, az NVB elnöke és Gáva Krisztián adja át.

Bozsóki Éva a délelőtti ünnepségen kiemelte: az alaptörvény szerint a nemzetiségek államalkotó tényezők, joguk van egyebek mellett az önazonosság szabad vállalásához, megőrzéséhez, az anyanyelvhasználathoz, kultúrájuk ápolásához, és ahhoz, hogy helyi, területi és országos önkormányzatokat hozzanak létre. Közölte, a magyar történelmi hagyományokra építve és az alaptörvényben a nemzetiségek iránt kinyilvánított felelősségvállalás szellemében alkotta meg az Országgyűlés a nemzetiségek jogairól szóló törvényt 2011-ben. Ez alapján zajlott le a választás, létrehozva az új helyi, területi és országos önkormányzatokat, megerősítve a közvetlen választás intézményét - fogalmazott.

Bozsóki Éva felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy a választások után az egy nemzetiségen belüli jelölőszervezetek együttműködésének kell meghatároznia a nemzetiségeik érdekében kifejtett közös munkát.

"A választások eredményeképpen önök mint megválasztott képviselők már nem adott szervezetet, az azt támogató polgárokat képviselik, hanem az országban élő valamennyi, nemzetiségükhöz tartozó választópolgárt" - mondta.

Ritter Imre, az Országgyűlés - német - nemzetiségi képviselője a megválasztott képviselőknek a nemzetiségen belüli egység, a nemzetiségek közötti együttműködés és a magánérdek elé helyezett közérdek fontosságáról beszélt.

A települési nemzetiségi választáson mandátumot szerző képviselők a helyi választási bizottságoktól veszik át megbízólevelüket, a területi (megyei) önkormányzatban mandátumot szerző képviselők pedig a területi választási bizottságoktól.

A választás alapján 15 tagú országos önkormányzat alakulhat a bolgár, a görög, a lengyel, a román, az örmény, a szerb, a szlovén és az ukrán nemzetiség, 31 tagú a horvát és a szlovák, 47 tagú a német nemzetiség esetében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!