Ukrajnai háború - A francia védelmi miniszter szerint országa csaknem nyolcvan tarackot gyárt idén Ukrajnának

Orosz-ukrán háború, 2024.01.18

Franciaország a jövő év elejéig 78 Caesar önjáró tarackot tud gyártani az ukrán hadsereg számára - jelentette ki Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter a France Inter francia rádiónak adott csütörtöki interjúban.

"A következő hetekben Párizs hat Caesar tarackot szállít Kijevnek, és 2025 eleje előtt további 72 ilyen fegyvert tud gyártani" - fejtette ki a tárcavezető. Hozzátette, hogy jelenleg Ukrajnának 49 Caesar tarackja van, amelyek taktikai sikereket hoztak az ukrán hadseregnek. "Kezdeményezésünk célja, hogy 2024-ben 78 Caesar fegyvert állítsunk elő, ösztönözve ezzel más európai országokat és Ukrajna többi szövetségesét a közös finanszírozásra" - mondta. A miniszter kitért arra, hogy Ukrajna a szállításra váró hat tarackot saját költségén vásárolta. Emlékeztetett arra, hogy csütörtökön Párizsban készülnek bejelenteni egy Franciaország és az Egyesült Államok irányításával működő "tüzérségi koalíció" létrehozását, amelynek célja Kijev képességeinek megerősítése.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter azt tervezte, hogy a francia fővárosba érkezik csütörtökön, de látogatását biztonsági okokból lemondták, ezért videóösszeköttetésen keresztül vesz részt az eseményen.

Lecornu az interjúban elmondta még, hogy országa havi rendszerességgel szovjet repülőgép-modellre átalakított légibombákat és további tüzérségi lövedéket kezd szállítani Kijevbe. A miniszter szavai szerint Franciaország nagy pontosságú AASM levegő-föld bombák szállítását tervezi Ukrajnának, havi ötven darabot januártól az év végéig. Kiemelte, hogy Franciaország az Ukrajnának szállított tüzérségi lövedékek havi mennyiségét is növelni fogja. Elmondása szerint a háború első hónapjaitól 2023 elejéig Franciaország havonta ezer lövedéket biztosított. "Tavaly február óta ez már havi kétezer, ettől a hónaptól pedig havi háromezer lesz - tette hozzá. Közölte, hogy biztonsági okokból nem adja meg a francia elnök által bejelentett negyven nagy hatótávolságú SCALP rakéta szállítási dátumát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!