Ukrajnai háború - Az EBRD irányítja a mariupoli károk felmérését

Orosz-ukrán háború, 2022.11.18

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) memorandumot írt alá pénteken a Mariupol által elszenvedett háborús károk számszerűsítéséről és az újjáépítési költségek felméréséről az Donyeck megyei kikötőváros vezetésével.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet pénteki beszámolója szerint a memorandum egy olyan megbízásról szól, amelynek célja jelentés összeállítása a károk, a veszteségek és a szükségletek mértékékéről.

A jelentésben meg kell határozni a háború által a mariupoli infrastruktúrára gyakorolt hatást, és becslést kell készíteni a rekonstrukció költségeiről - áll az EBRD londoni tájékoztatásában.

A bank ismertetése szerint a jelentés lesz a város újjáélesztését célzó stratégia alapja. A cél a költségbecslések mellett potenciális befektetők és adományozók bevonása Mariupol újjáépítésébe a város teljes felszabadulása után - fogalmaz az EBRD beszámolója.

A megállapodás alapján, amelyet Varsóban írt alá Vadim Bojcsenko, az Oroszország megszállta Mariupol polgármestere és Mark Magaletsky, az EBRD Ukrajnáért felelős igazgatóhelyettese, az EBRD vezetésével készül majd a jelentés a város tömegközlekedésében, vízellátási és közegészségügyi rendszerében, valamint a hulladékkezelésben és a közvilágításban keletkezett károkról.

Az EBRD közölte, hogy a munkát a Világbank-csoporttal szoros együttműködésben végzi, annak érdekében, hogy a jelentés illeszkedjen a károk és a szükségletek Ukrajna egészére kiterjedő világbanki gyorsfelméréséhez.

Az EBRD pénteki londoni tájékoztatása szerint a mariupoli városi hatóságoknak - amelyek jelenleg ukrán ellenőrzésű térségekben dolgoznak - nincsenek meg az erőforrásaik és a kapacitásuk egy ennyire összetett felmérési program finanszírozásához és kivitelezéséhez, ezért kérték az EBRD támogatását.

A beszámoló felidézi, hogy az EBRD nemrégiben hárommilliárd euróig terjedő pénzügyi támogatási csomagot állított össze Ukrajnának a 2022-2023-as időszakra.

Az Ukrajna elleni orosz invázió februári kezdete óta az EBRD több mint egymilliárd euró támogatásra vállalt kötelezettséget Ukrajna számára, és a 2023 végéig terjedő időszakban ezt az összeget szeretné a háromszorosára növelni.

A program elsődleges célja a reálgazdaság támogatása, ezen belül a kereskedelemfinanszírozás, az energia- és az élelmiszerellátási biztonság fenntartása, a vasúti infrastruktúra helyreállítása és likviditási támogatás nyújtása az ukrajnai gyógyszeriparnak.

Az e befektetésekkel járó kockázatok megosztásába az EBRD más partnereket is bevon, köztük az Európai Uniót, az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot.

A tevékenységi területéhez tartozó országok növekedési kilátásairól összeállított idei őszi jelentésében az EBRD azt valószínűsítette, hogy az ukrán hazai össztermék (GDP) 2022 egészében 30 százalékkal zuhan.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!