Ukrajnai háború - Az EU technikai támogatást nyújt kilenc tagállamnak, amely a háború elől menekülőket fogad be

Orosz-ukrán háború, 2022.05.17

Az Európai Bizottság technikai támogatást és finanszírozást nyújt kilenc tagállamnak, amely támogatási kérelmet nyújtott be az ukrajnai háború elől menekülők fogadásához, ellátásához és alapvető szükségleteik biztosításához - közölte az uniós bizottság kedden.

A kilenc tagállam - Belgium, Ciprus, Csehország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Lengyelország, Románia és Szlovákia -, amely támogatási kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz, már a következő hónapokban megkapja az uniós finanszírozást - közölte a brüsszeli testület.

A közlemény Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős uniós biztost idézte, aki emlékeztetett: a háború elől menekülőknek lakhatást, tanulási lehetőséget és egészségügyi ellátást kell biztosítani. Felhívta a figyelmet az ukrajnai menekültek képesítése és diplomája elismerésének megkönnyítésére, hogy az érintettek mihamarabb hozzáférhessenek az uniós munkaerőpiachoz. Felszólította a tagállamokat, hogy az iskolai tanterveket igazítsák az ukrán tanulók igényeihez. Az uniós technikai támogatás segíti a tagállamokat, hogy humanitárius feladataikat zökkenőmentesen és gyorsan elláthassák - tette hozzá.

Oroszország Ukrajna elleni háborújának február 24-i kezdetét követően az Európai Bizottság felhívást tett közzé az agresszió elől menekülőket befogadó tagállamok támogatására, valamint az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függésük fokozatos megszüntetésére. A tagállamok által benyújtott kérelmek értékelése és jóváhagyása alapján az EU ez idáig Horvátország, Dánia, Finnország, Görögország, Olaszország, Hollandia és Portugália számára nyújtott támogatást, hogy kezdeményezéseik alapján javíthassák integrációs szolgáltatásaikat, segíthessék a tehetségek megtartását és megkönnyíthessék a menekültek munkaerőpiacra jutását - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!