Ukrajnai háború - Az orosz parlament a francia törvényhozásához fordul a "zsoldosok" ügyében

Orosz-ukrán háború, 2024.01.19

Leközelebbi plenáris ülésén az orosz parlamenti alsóház a franciához fordul majd azzal kapcsolatban, hogy francia állampolgárokat vezényeltek "zsoldosként" Ukrajnába - közölte Vjacseszlav Vologyin, az orosz alsóház elnöke pénteken a Telegram-csatornáján.

"Franciaországban a zsoldosszolgálatot törvény tiltja. Tekintettel erre a téma megérdemli, hogy az Állami Duma képviselői a Francia Köztársaság Nemzetgyűléséhez forduljanak. Fontos megtudnunk, hogy tisztában-e vannak-e azzal, hogy valaki a törvényi normákat megsértve harcosokat küld Ukrajnába" - írta.

"Volt idő, amikor nagyapáink és dédapáink együtt harcoltak a fasizmus ellen. De ma, mint kiderült, francia zsoldosok halnak meg a náci rezsimért Ukrajnában. Tudnak-e erről Franciaország polgárai és az érdekeiket képviselő képviselők?" - tette hozzá.

Az orosz alsóház következő plenáris ülését kedden tartják.

Az orosz védelmi minisztérium korábban közölte, hogy egy orosz precíziós csapás kedden Harkivban eltalált egy épületet, amelyben külföldi "zsoldosok" - zömmel franciák - tartózkodtak. A támadás Moszkva szerint megölt több mint hatvan és megsebesített több mint húsz embert.

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön a Harkivban életüket vesztett francia "zsoldosok" ügyében bekérette Pierre Lévy moszkvai francia nagykövetet, aki pénteken fel is kereste a tárcát. A diplomata 45 perc elteltével távozott, nem fűzve kommentárt a történtekhez.

A francia külügyminisztérium csütörtökön valótlannak nevezte az orosz fél állítását, miszerint francia zsoldosok lennének Ukrajna területén.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken arra a kérdésre, hogy a Harkivban történtek után francia részről történt-e kapcsolatfelvételi kísérlet, nemmel válaszolt. Kijelentette, hogy "a diplomatákon keresztül folyik a beszélgetés".

"Azt, hogy sok külföldi zsoldos harcol a kijevi rezsim oldalán többször is kijelentettük, és ez az állítás minden alkalommal újra megerősítést nyer" - mondta a szóvivő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!