Ukrajnai háború - Az orosz parlament a francia törvényhozáshoz fordul a "zsoldosok" ügyében

Orosz-ukrán háború, 2024.01.19

Leközelebbi plenáris ülésén az orosz parlamenti alsóház a franciához fordul majd azzal kapcsolatban, hogy francia állampolgárokat vezényeltek "zsoldosként" Ukrajnába - közölte Vjacseszlav Vologyin, az orosz alsóház elnöke pénteken a Telegram-csatornáján.

"Franciaországban a zsoldosszolgálatot törvény tiltja. Tekintettel erre, az ügy van olyan fontos, hogy az Állami Duma képviselői a Francia Köztársaság Nemzetgyűléséhez forduljanak. Fontos megtudnunk, hogy tisztában vannak-e azzal: valaki a törvényi normákat megsértve harcosokat küld Ukrajnába" - írta.

"Volt idő, amikor nagyapáink és dédapáink együtt harcoltak a fasizmus ellen. De ma, mint kiderült, francia zsoldosok halnak meg a náci rezsimért Ukrajnában. Tudnak-e erről Franciaország polgárai és az érdekeiket képviselő képviselők?" - tette hozzá.

Az orosz alsóház következő plenáris ülése kedden lesz.

Az orosz védelmi minisztérium korábban közölte, hogy egy orosz precíziós csapás kedden Harkivban eltalált egy épületet, amelyben külföldi "zsoldosok" - zömmel franciák - tartózkodtak. A támadás Moszkva szerint megölt több mint hatvan, és megsebesített több mint húsz embert.

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön a Harkivban életüket vesztett francia "zsoldosok" ügyében bekérette Pierre Lévy moszkvai francia nagykövetet, aki pénteken fel is kereste a tárcát. A diplomata 45 perc elteltével távozott, nem fűzve kommentárt a történtekhez.

"Reméljük, hogy a széles francia társadalomhoz végre valódi információ jut el a konfliktusban való francia részvétel tényleges mértékéről, és tudatosul benne, hogy egyre több ember haláláért és szenvedéséért visel felelősséget, amelyet meg kell osztania a hatóságaival" - közölte a francia misszióvezető távozását követően Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Zaharova szerint Lévyvel közölték, hogy a franciák harkivi halála a párizsi vezetés lelkiismeretén szárad, mert "elnézi, hogy Franciaországban olyan toborzó mechanizmusok működnek, amelyeken keresztül zsoldosokat gyűjtenek a harci cselekményekben való részvételre a kijevi rezsim oldalán". A szóvivő által ismertetett állásfoglalás értelmében a Nyugat - beleértve Franciaországot - által folytatott "proxy-háború" és az ukrajnai hadiszállítások folyamatos növelése "a harci cselekmények eszkalálódását idézi elő, számos civil halálához vezet, és a háborús bűnös kijevi rezsim cinkosainak számát növeli".

A francia külügyminisztérium csütörtökön valótlannak nevezte az orosz fél állítását, miszerint francia zsoldosok volnának Ukrajna területén.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken arra a kérdésre, hogy a Harkivban történtek után francia részről történt-e kapcsolatfelvételi kísérlet, nemmel válaszolt. Kijelentette, hogy "a diplomatákon keresztül folyik a beszélgetés".

"Azt, hogy sok külföldi zsoldos harcol a kijevi rezsim oldalán, többször is mondtuk, és ez az állítás minden alkalommal újra megerősítést nyer" - húzta alá a szóvivő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!