Ukrajnai háború - Az orosz védelmi minisztérium ukrán hadiipari üzemekre mért csapásról számolt be

Orosz-ukrán háború, 2024.01.23

Nagy hatótávolságú, légi és szárazföldi indítású precíziós fegyverekkel mért csoportos csapást az orosz hadsereg az ukrán hadiipari komplexum rakéta-, lőszer- és robbanóanyag-gyártó létesítményeire - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a csapás elérte célját, az összes kijelölt létesítményt találat érte. Megsemmisült az ukrán Liman operatív-taktikai csoport vezetési pontja, és az orosz erők a limani frontszakaszon kedvezőbb elülső állásokat foglaltak el.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők kijevi és harkivi létesítményeire mért csapások nem nevezhetők válaszlépésnek Donyeck vasárnapi ukrán ágyúzására, amelynek következtében 27 ember meghalt, és további 25 megsebesült. Az elnöki sajtótitkár azt állította, hogy az orosz hadsereg a "különleges hadművelet" során nem sújtott le szociális létesítményekre, lakónegyedekre és civilekre.

"Ez az, ami gyökeresen megkülönbözteti a mi hadseregünket a kijevi rezsim hadseregétől" - hangoztatta Peszkov.

A moszkvai napi katonai összesítés értelmében az orosz haderő két frontszakaszon tíz ukrán rohamot vert vissza az elmúlt nap folyamán, közülük hatot Kupjanszk, négyet pedig Liman térségében. Az ukrán fél veszteségét az érintkezési vonal mentén a minisztérium mintegy 755 főben nevezte meg, akik közül a legtöbben, több mint 280-an Donyeck körzetében estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A hadijelentés a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett két harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, egy HIMARS-rakétát, valamint 56 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeckben két civil életét vesztette.

A jekatyerinburgi körzeti katonai bíróság terrorcselekmény-kísérlet címén ötévi szabadságvesztésre ítélt egy cseljabinszki lakost, aki tavaly megpróbált felgyújtani egy helyi hadkiegészítő parancsnokságot. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) keddi közleménye szerint az elítélt egy ukrán nacionalista szervezet tagja.

A RIA Novosztyi kedden közölte, hogy az ukrán hadiflottának az Oroszországhoz csatolt Szevasztopolban maradt összes hajóját leselejtezték. Eddig a járművek mintegy kétharmadát használták fel kohászati nyersanyagnak vagy tüzérségi célpontnak.

Az ukrán flottának a RIA Novosztyi katonai forrása szerint 2014-ben mintegy 40 hajója volt, ezeknek a felét 2023-ig a szevasztopoli hadikikötőben őrizték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!