Ukrajnai háború - Az RN kormányra kerülése esetén betartja Franciaország nemzetközi kötelezettségvállalásait

Orosz-ukrán háború, 2024.06.19

A Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Jordan Bardella szerdán jelezte, hogy betartja Franciaország nemzetközi kötelezettségvállalásait a védelem terén, ha a felméréseket jelenleg 33 százalékkal vezető pártja alakíthat kormányt a június 30-án és július 7-én esedékes kétfordulós előhozott nemzetgyűlési választásokat követően.

"Van egy vörös vonal számomra. Nem szándékozom megkérdőjelezni a Franciaország által a nemzetközi színtéren vállalt kötelezettségeket. Van egy hitelességi kérdés az európai partnereinkkel és NATO-szövetségeseinkkel szemben" - jelentette ki Bardella a Párizshoz közeli Villepinte-ben megrendezett Eurosatory védelmi kiállításon. A 2022-es elnökválasztáson az RN elnökjelöltjeként Marine Le Pen még azt ígérte, hogy Franciaországot "kilépteti a NATO integrált parancsnokságából", Franciaország "függetlensége" nevében. Jordan Bardella szerint a kérdés már nem aktuális, legalábbis addig, amíg tart az ukrajnai háború. Jordan Bardella szerdán felhívta a figyelmet a "rendkívül nehéz nemzetközi kontextusra" az ukrajnai háborúval "Európa küszöbén", miközben pártját régóta azzal vádolják, hogy oroszpárti.

A pártelnök megerősítette, folytatja a Franciaország által eddig képviselt irányvonalat, és támogatja Kijev katonai támogatását.

"Azt szeretném, ha Ukrajnának mind a lőszer és a felszerelés, mind a háború megvívásához szükséges eszközök a rendelkezésére állnának" - mondta. "De a vörös vonalam nem fog változni, olyan felszerelések küldése ellen vagyok, amelyeknek eszkalálódó következményei lehetnek Kelet-Európában" - tette hozzá. "Azaz nem áll szándékomban nagy hatótávolságú rakétákat vagy olyan fegyvereket szállítani, amelyek lehetővé tennék Ukrajna számára, hogy orosz területre csapást mérjen" - mondta az RN elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!