Ukrajnai háború - Az ukrán emberi jogi biztos az ENSZ-hez fordul az ukrán katonák elleni perek miatt

Orosz-ukrán háború, 2024.02.08

Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa hivatalosan az ENSZ-hez és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához fordul az orosz irányítás alatt álló donyecki fegyveresek által elfogott ukrán katonákkal szemben lefolytatott bírósági perek miatt. Ezt az ombudsman csütörtökön közölte a Telegramon.

"Ismét ítéleteket hoz polgárainkkal szemben a Donyecki Népköztársaság (DNR) elnevezésű terrorcsoport úgynevezett bírósága. Ezúttal 33 ukrán katonára szabtak ki 27-től 29 évig terjedő börtönbüntetést, akiket lakóépületek ágyúzásával vádoltak meg" - számolt be a biztos. Kiemelte, hogy "a nem létező DPR legfelsőbb bírósága ugyanazon a napon hozta meg cinikus döntését, amelyen ukrán civilek haltak meg az ukrán városok lakóépületei elleni orosz rakétatámadás következtében". "A DPR kvázi entitás úgynevezett bíróságának ítéletei súlyosan sértik a fogvatartottak tisztességes eljáráshoz való jogáról és a kínzások tilalmáról szóló harmadik genfi egyezményt, így ez háborús bűncselekménynek tekinthető. A donyecki régió Ukrajna része, az ország nemzetközileg elismert határain belül van, így az ukrán bíróságok joghatósága alá tartozik. Csak nekik van joguk igazságot szolgáltatni ezen a területen" - hangsúlyozta Lubinec.

Közölte, hogy Ukrajna ombudsmanjaként hivatalos leveleket küld az ENSZ-nek és a Vöröskeresztnek, amelyben kéri tőlük a nemzetközi humanitárius jog megsértésének dokumentálását. "Hadd jegyezzem meg ismét, hogy a kihirdetett ítéleteket a nemzetközi közösség által el nem ismert kvázi entitások hajtják végre, így azok jogellenesek. Egy ilyen per a tisztességes eljáráshoz való jog megsértése és egy újabb orosz háborús bűntett" - tette hozzá. Felszólította a nemzetközi közösséget: fokozza az agresszor Oroszországra nehezedő nyomást, hogy hagyjon fel aukrán katonák jogellenes elítélésével.

Az ukrán légierő a Telegramon közölte, hogy a légvédelem az oroszok által csütörtökre virradó éjjel Ukrajna ellen indított 17 Sahid drónból 11-et semmisítettek meg. A légierő nem erősítette meg, hogy a drónok mellett rakétákkal is lőtte volna Oroszország Ukrajnát.

Olekszandr Tarnavszkij, a délkelet-ukrajnai szektorban (Tavria) szolgálatot teljesítő ukrán csapatok parancsnoka a Telegramon arról számolt be, hogy lelőttek egy orosz K-52-es (Aligátor) harci helikoptert a Donyeck megyei Avgyijivka környékén.

Az ukrán szárazföldi erők a Telegramon közölték, hogy parancsnokuk, Olekszandr Szirszkij ismét látogatást tett a donyecki régióban lévő Bahmut térségét védő ukrán katonai alakulatoknál.

Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 392 ezret. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz helikoptert, 11 harckocsit, 24 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 14 drónt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!