Ukrajnai háború - Az ukrán emberi jogi biztossal tanácskozott a vatikáni békemisszió vezetője

Orosz-ukrán háború, 2023.06.06

Matteo Zuppi bíboros, a vatikáni békemisszió vezetője Kijevben megbeszélést folytatott Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztossal.

A hétfői találkozóról Lubinec adott hírt Facebook-oldalán. Tájékoztatása szerint beszéltek az oroszok által a háború folyamán elhurcolt ukrán gyerekek hazatérésének ügyéről, illetve az ukrán emberi jogi megbízott beszélt az oroszok által fogva tartott civilek, köztük több katolikus hívő esetéről is.

A találkozón jelen volt Visvaldas Kulbokas érsek, kijevi apostoli nuncius.

Matteo Zuppi bíboros hétfőn érkezett az ukrán fővárosba azzal a céllal, hogy alaposan megismerje az ukrán vezetés álláspontját azzal kapcsolatban: mi módon képzelik el az igazságos béke megteremtését. A Kathpress katolikus hírügynökség jelentése szerint ellátogatott a Kijev melletti Bucsába, ahol az ukrán hatóságok szerint az orosz csapatok tavaly áprilisban meggyilkoltak mintegy négyszáz civilt. A bíboros felkereste azt a bucsai templomot, amelyben az ukránok által háborús bűntettnek minősített gyilkosságokat dokumentálták.

Ferenc pápa május végén bízta meg Matteo Zuppi bíborost, az olasz püspöki kar elnökét azzal, hogy vezessen békemissziót az ukrajnai konfliktus megoldásának megkísérlésére. Azt egyelőre nem közölték, hogy a bíboros elutazik-e Moszkvába is, és ha igen, mikor.

A Szentszék kedd este közleményt adott ki, hangsúlyozva, hogy Zuppi bíboros "rövid, de intenzív" látogatásának, a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és a vallási vezetőkkel tartott megbeszéléseinek eredményeit, valamint "a folyamatban levő háború miatt az ukrán nép rettentő szenvedéseiről szerzett közvetlen tapasztalatait" Ferenc pápa figyelmébe ajánlja.

"Mindenképpen hasznosak lesznek annak értékelésére, hogy milyen lépéseket kell tenni humanitárius szinten, valamint az igazságos és tartós béke keresése útján" - olvasható a szentszéki közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!