Ukrajnai háború - Az ukrán erők lelőttek három orosz vadászbombázó repülőgépet

Orosz-ukrán háború, 2023.12.22

Az ukrán erők lelőttek három Szu-34-es típusú vadászbombázó repülőgépet az ország déli részében - közölte Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka pénteken a Telegramon.

Az ukrán nemzeti gárda arról adott hírt a Facebookon, hogy a Szpartan elnevezésű 3. hadműveleti dandár katonái kézi lőfegyverrel - AK-74-es gépkarabélyokkal - megsemmisítettek egy Lancet típusú orosz támadó drónt Zaporizzsjánál.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a hivatalos honlapján közölte, hogy azonosítottak három orosz katonát, akik háborús bűnöket követtek el a civil lakosság ellen Harkiv megye ideiglenesen megszállt területén. Ezek a katonák 2022 tavaszán részt vettek a régió kupjanszki és izjumi járásainak elfoglalásában, és büntető akciókat hajtottak végre a helyi lakosok ellen. A nyomozás szerint a Kupjanszk közelében található Sevcsenko közösség területén az egyik ilyen "rajtaütés" során egyikük agyonlőtt egy helyi farmert.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az oroszok a régió általuk megszállt részében megöltek egy nyolcadik osztályos gyereket a családtagjai szeme láttára. Szavai szerint az eset december 20-án történt: a fiú elhaladt az orosz katonák mellett és állítólag fényképezett valamit az utcán, ezért elkapták, hazavitték és ott lelőtték. A kormányzó közölte, hogy az ukrán vezetés minden érintett nemzetközi hatósággal kapcsolatba lép a bűncselekmény tényének rögzítése érdekében. Hozzátette, hogy Herszon térségében továbbra is helybeli ukránokat kényszerítenek orosz útlevelek átvételére, a tanároknak az orosz oktatási program szerint kell tanítaniuk, az orosz propaganda pedig egyre inkább a gyerekekre irányul.

Ihor Klimenko belügyminiszter a Telegramon azt írta, hogy már csaknem 250 ezer orosz és a megszállókkal együttműködő ukrán háborús bűnöst tartanak nyilván egy erre a célra létrehozott belügyi adatbázisban. Kiemelte, hogy a rendőrség több mint 105 ezer büntetőeljárást indított el eddig az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűncselekmények ügyében. Hozzfűzte, hogy a nyomozati anyagok túlnyomó többségét átadták az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak további vizsgálat céljából. Néhány jelentősebb ügyet azonban, úgymint az orosz katonák bucsai és irpinyi civil lakosok elleni atrocitásait, a rendőrség nyomozói vizsgálják - jegyezte meg. Elmondta, hogy a belügyminisztérium együttműködik külföldi társszervekkel, információkat oszt meg az Europol és az Interpol csatornáin keresztül.

Roman Mrocsko, Herszon polgármestere a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők megint ágyúzták a város központját, és megsérült egy idős nő, aki a lakásában tartózkodott.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 351 ezret. Az ukrán erők csütörtökön megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, 24 tüzérségi fegyvert és 23 drónt.
(MTI)

Címkék

Szu-34
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!