Ukrajnai háború - Az ukrán hadiiparra mért csapásról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Orosz-ukrán háború, 2024.02.07

Nagyhatótávolságú, légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel, valamint drónokkal mért csoportos csapást az ukrán hadiipari komplexum személyzet nélküli hajókat, partvédő rakétarendszereket, sorozatvető-rakétákat és robbanóanyagot gyártó üzemeire az orosz hadsereg - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz erők előnyösebb állásokat foglaltak el Donyeck környékén és a donyecki régió déli részén, miközben három frontszakaszon 16 ukrán támadást vertek vissza. A hadijelentés értelmében a legtöbb, szám szerint tíz ukrán roham a donyecki frontszakaszon hiúsult meg. A tájékoztatás szerint az "érintkezési vonal" mentén az ukrán fél vesztesége több mint ezer katona volt, akik közül a legtöbben, mintegy 290-an a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett több légierő-lőszerraktárt és üzemanyagraktárt, egy MiG-29-es repülőgépet, négy páncélozott harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin önjáró és két M777-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők négy rakétáját és 104 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. Belgorod megyében délután cseh RM-70 -es Vampire sorozatvetők hét rakétáját lőtte le az orosz légierő.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a szervezet küldöttségének élén szerdán látogatást tett az orosz ellenőrzés alá került zaporizzsjai atomerőműben.

Az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) szerdán felvette a szélsőséges és terrorista tevékenységet folytató személyek listájára Kirilo Budanovot, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségének (GUR) vezetőjét, valamint Mikola Olescsukot, az ukrán légierő, és Olekszij Nejizspapát, a haditengerészet parancsnokát. Az orosz bankok befagyasztják a lajstromban szereplő személyek pénzeszközeit és felfüggesztik szolgáltatásaikat. Egy moszkvai bíróság decemberben - a távollétében, terrorizmus címén - elrendelte Budanov letartóztatását, akit az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) 104 terrorcselekmény elkövetésével vádolt meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!