Ukrajnai háború - Az ukrán titkosszolgálatok megerősítették, hogy ők hajtották végre a tatárföldi dróntámadást

Orosz-ukrán háború, 2024.04.02

Az ukrán katonai hírszerzés és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közös különleges hadművelete volt az oroszországi Tatárföldön végrehajtott dróntámadás - erősítették meg a titkosszolgálatok kedden.

A közlés szerint egy ukrán nagyhatótávolságú drón eltalálta a nyizsnyekamszki finomító elsődleges olajfeldolgozó egységét, ami után ott tűz ütött ki. Ennek a létesítménynek a kapacitása 8 millió tonna olaj, ami Oroszország teljes éves finomításának 2,6 százaléka. Ezenkívül ez az üzem Oroszország öt legnagyobb olajfinomítójának egyike.

"Nem hagyjuk abba az agresszor ország katonai infrastruktúrájának támadását, hogy egyre kevésbé tudja finanszírozni az Ukrajna elleni népirtó háborút. Továbbra is törekszünk arra, hogy minimalizáljuk az olajdollárok beáramlását az orosz katonai költségvetésbe" - közölték a titkosszolgálatok.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége közölte, hogy "az ideiglenesen megszállt" Krím félszigeten lévő Szevasztopolban felrobbantottak egy elektromos alállomást is, amely ezután működésképtelenné vált.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy sikerült hazahozni egy 17 éves fiút, akit akarata ellenére Oroszországba hurcoltak Herszonból a város orosz megszállása idején. A kormányzó hozzátette, hogy az év eleje óta a régió megszállt részéből 48 gyermeket szállítottak haza.

Az ukrán déli erők parancsnoksága arról tájékoztatott a Telegramon, hogy az orosz erők az éjjel kamikazedrónokkal támadták a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk és az ország középső részében lévő Kirovohrad megyéket. Az egyik Sahid drón eltalált egy energetikai létesítményt a kirovohradi régióban.

Az ukrán légierő a Telegramon azt írta, hogy az orosz csapatok tíz kamikazedrónt indítottak útnak Ukrajna ellen, ezek közül kilencet lelőttek.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri jelentésében kiemelte, hogy az orosz erők elkezdték aktívabban használni a légierejüket szárazföldi támadásaik fedezésére. Hozzátették, hogy az elmúlt egy napban 71 katonai összecsapás volt a teljes frontvonalon. A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette a 444 ezret, az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett 12 orosz harckocsit, 30 tüzérségi rendszert és 22 drónt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!