Ukrajnai háború - Bahmut keleti része orosz kézre került a Wagner csoport alapítója szerint

Orosz-ukrán háború, 2023.03.08

Az orosz erők teljesen ellenőrzésük alá vonták Artemivszk (Bahmut) város keleti részét - közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója szerdán a Telegramon.

"A Wagner katonai magánvállalat egységei elfoglalták Bahmut egész keleti részét. A Bahmutka folyótól keletre minden teljes mértékben a Wagner katonai magánvállalat ellenőrzése alatt áll" - mondta Prigozsin a sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint.

Artemivszk fontos közlekedési csomópont a Donyec-medencében harcoló ukrán csapatok ellátásában. Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője február 16-án jelentette be, hogy az orosz erők elfoglalták az összes jelentősebb magaslatot a város körül.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve közölte, hogy az ukrán fegyveres erők vesztesége az elmúlt nap folyamán mintegy 435 fő volt, akik közül a Donyeckben vívott harcokban több mint 180, Liman irányában pedig mintegy 130 katona esett el. A tábornok szerint az orosz erők megsemmisítették az ukrán 59. gépesített lövészdandár főhadiszállását a donyecki régióban lévő Memrik településnél.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint a háború eleje óta elpusztított ukrán tüzérségi lövegek és aknavetők száma elérte a 4100-at.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek szerdán a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. A Donyeck város déli részén lévő lakóövezetben négy civil megsebesült, és sorozatvető-belövések miatt tűz ütött ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki szerdán a Kremlben kitüntetéseket adott át a nemzetközi nőnap alkalmából, azt hangoztatta, hogy sok példáját látni a személyes bátorságnak és elszántságnak, az állam jövőjének védelmezésére irányuló készségnek, amikor "Oroszország ismét a biztonsága és szuverenitása ellen irányuló közvetlen fenyegetéssel szembesül".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!