Ukrajnai háború - Belga külügyminiszter: Ukrajna katonai támogatása abszolút prioritás

Orosz-ukrán háború, 2024.01.16

Ukrajna katonai támogatása abszolút prioritás, a nem szűnő orosz támadások intenzitásának erősödése miatt az uniós szolidaritás fokozása szükséges - jelentette ki Hadja Lahbib belga külügyminiszter Strasbourgban kedden.

Hadja Lahbib, az Európai Parlament plenáris ülésének az Ukrajnának szánt katonai segítségnyújtásra vonatkozó uniós kötelezettségvállalás betartásáról szóló vitán azt mondta, az ukránok napról napra megmutatják, milyen példátlanul bátrak és képesek felvenni a harcot az orosz agresszióval. Megmutatják, hogy Ukrajna része az európai családnak - mondta.

"Rendelkezésünkre áll minden forrás, hogy Ukrajnát hosszú távon támogassuk. Ez Európa érdeke is, hiszen az orosz agresszió a mi értékeinket és önállóságunkat is veszélyezteti" - fogalmazott.

A belga külügyminiszter fontosnak nevezte az ukrajnai pénzügyi és katonai segítségnyújtás fenntartását, és azt mondta: aki ennek ellenkezője mellett érvel, az Vlagyimir Putyin orosz elnök oldalán áll.

Kijelentette: Oroszországgal szemben az EU-nak egységesnek kell maradnia, és fenn kell tartania a Moszkva elszigetelését célzó nemzetközi szintű politikáját. A szankciók fenntartása révén csökkentenie kell, hogy Oroszország finanszírozni tudja ukrajnai háborúját. Ezzel összefüggésben megjegyezte: az orosz gazdaság meggyengült, az orosz fizetőeszköz, a rubel értéke jelentősen csökkent a nemzetközi pénzpiacokon.

Közölte továbbá, az Európai Unió Tanácsának január elején kezdődött féléves belga elnöksége meg kívánja tárgyalni annak lehetőségét, hogy az Európában befagyasztott orosz vagyont el lehessen kobozni és Ukrajna újjáépítésére lehessen felhasználni.

"Fent kell tartanunk a béke érdekében folytatott erőfeszítéseinket, amelyet nem akar más senki jobban, mint maga Ukrajna" - tette hozzá beszédében a belga külügyminiszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!