Ukrajnai háború - Brüsszel az idei EU-költségvetés módosítását javasolja az ukrajnai menekültek támogatására

Orosz-ukrán háború, 2022.04.22

Az Európai Bizottság az Európai Unió 2022-es költségvetésének módosítását javasolja az ukrajnai menekültek támogatásának biztosítása érdekében.

Pénteki tájékoztatása szerint a brüsszeli végrehajtó testület arra terjesztett elő javaslatot, hogy az EU az idei költségvetésben szereplő kötelezettségvállalások összegét 99,8 millió euróval emelje meg. Ezzel párhuzamosan a költségvetés 176 millió euró összegű kifizetéssel növekszik - közölték.

A források folyósítása az EU Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapján, valamint Határigazgatási és Vízumeszköz nevű alapján keresztül történik majd.

Az újraelosztási lehetőségeket is beszámítva az EU így összesen 400 millió eurót bocsát rendelkezésre a migrációkezelés és határigazgatás céljára. Ezek a források mindenekelőtt a leginkább érintett tagállamoknak segítenek majd abban, hogy fedezni tudják az Ukrajnából a február 24-én kezdett orosz háború miatt elmenekültek befogadásával és regisztrációjával kapcsolatos költségeket.

Az Európai Bizottság költségvetésmódosítási javaslatát jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek, valamint az uniós tagállamokat képviselő Tanácsnak is.

Az Ukrajna elleni orosz katonai fellépésre és az annak nyomán előállt helyzetre válaszul az EU az első naptól kezdve mozgósította költségvetését - tették hozzá a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!