Ukrajnai háború - Donyeck környéki települések bevételéről tett bejelentést a régió megbízott vezetője

Orosz-ukrán háború, 2023.01.17

A Donyeck melletti Verhne Vodjane község teljes területének és Marjinka város összes magasabb épületének elfoglalásáról, valamint a Szoledarhoz közeli Szil vasútállomás bevételéről tett bejelentést médianyilatkozataiban kedden Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt Donyecki Népköztársaság Moszkva által megbízott vezetője.

Pusilin szerint a Wagner zsoldoscsoport a szili vasútállomás elfoglalásával elvágta a logisztikai összeköttetést az ukrán ellenőrzés alatt álló Sziverszk és Artemivszk (Bahmut) között. Marjinka birtokba vétele a RIA Novosztyi hírügynökség szerint ki fogja iktatni Donyeck délnyugati kerületeinek ukrán tüzérségi támadásait.

Pusilin közölte, hogy Szoledar "megtisztításának" lezárása után a városban segélyközpontot hoznak létre. Elmondta, hogy Szoledarból és Artemivszkből mintegy 200 civilt evakuáltak ideiglenesen Sahtarszkba. A donyecki vezető azt állította, hogy a helyi népi milícia sikeres harcokat vív Avdijivkáért, ahonnan a legtöbb nehéztüzérségi belövés éri Donyecket.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve elmondta, hogy Donyeck térségében az orosz erők folytatták támadó műveleteiket, több mint hatvan ukrán katonát, egy harckocsit, három páncélozott harcjárművet és hat járművet megsemmisítve.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjanszk térségében több mint ötven katona, egy harckocsi, két gyalogsági harcjármű és két kisteherautó, Liman előtt több mint hetven katona, három páncélozott harcjármű és négy egyéb jármű, a donyecki régió déli részén pedig mintegy negyven katona, két páncélozott harcjármű és három kisteherautó volt. A szóvivő három ukrán diverzáns- és felderítőcsoport felszámolását is az orosz sikerek közé sorolta.

A jelentés értelmében az orosz taktikai repülőgépek, valamint rakéta- és tüzérségi erők egy rakéta- és tüzérségi fegyverraktárra, 82 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 98 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást. Megsemmisítettek egyebek között egy lengyel gyártmányú Krab, egy amerikai gyártmányú M109-es Paladin és két Akacija önjáró löveget, egy Grad sorozatvetőt, valamint öt D-30-as egy D-20-as löveget. Konasenkov négy amerikai ellentűzradart is az ukrán napi veszteséglistáshoz sorolt.

Az orosz légvédelem lelőtt hat ukrán drónt, tizennégy HIMARS- és Vilha-rakétát, egy HARM radarelhárító rakétát és egy Tocska-U ballisztikus rakétát.

Az orosz védelmi tárca szerint az orosz fegyveres erők a háború kezdete óta 372 repülőgépet, 200 helikoptert, 2891 drónt, 401 légvédelmi rakétarendszert, 7549 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 984 sorozatvetőt, 3853 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8081 speciális katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!