Ukrajnai háború - Donyecki vezetők elleni merényletek vádlottjait ítélték el Oroszországban

Orosz-ukrán háború, 2024.06.19

Tizenkét évtől életfogytiglanig terjedő fegyházbüntetésre ítélt az orosz déli körzeti katonai bíróság négy férfit Alekszandr Zaharcsenko, a szakadár "Donyecki Népköztársaság" vezetője és Arszen "Motorola" Pavlov, a Szparta fegyveres egység parancsnokának meggyilkolása miatt szerdán Rosztov-na-Donu városban.

Zaharcsenkót 2018. augusztus 31-én egy donyecki étteremben, Motorolát 2016. október 16-án a lakóháza liftjében robbantották fel. A Zaharcsenko elleni merényletben a testőre is életét vesztette, további 12 ember pedig megsebesült.

A bíróság Alekszandr Pogorelovot - az ügy fővádlottját - életfogytiglani, Alekszandr Tyimosenkót 12 évi, Vaszilij Csurilovot 13 évi, Artyom Jent pedig 17 évi fegyházra ítélte. A nyomozás szerint Pogorelov 2014 júliusa óta az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ügynökhálózatának tagja volt, és a hálózatnak adatokat szolgáltatott ki a donyecki "népi milíciáról".

Az orosz pénzügyi felügyelet szerdán felvette a Grúz Nemzeti Légió elnevezésű, ukrán oldalon harcoló félkatonai alakulatot a terroristák és szélsőségesek listájára. Hasonlóképpen járt el Tatyjana Lazareva televíziós műsorvezető ügyében, aki ellen az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) korábban a terrorizmus pártolása címén indított büntetőeljárást, amiért a YouTube-csatornáján örömét fejezte ki az orosz városok elleni ukrán dróntámadások miatt.

A Moszkvában szerdán kiadott hadijelentés szerint az orosz hadsereg hatból öt frontszakaszon előrenyomult az elmúlt nap folyamán Ukrajnában, miközben hét ukrán ellenrohamot vert vissza. Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek csaknem 1900 katonája esett el, vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén.

A minisztérium a nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett három vezetésipontot (az 5. roham-, valamint 54. és 92. gépesített dandárét), két tábori lőszerraktárt, egy harckocsit, négy páncélozott harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin és három lengyel Krab önjáró, valamint négy amerikai M777-es vontatott tarackot, amerikai HIMARS sorozatvetők tíz rakétáját, három francia HAMMER irányított légibombát, továbbá 43 drónt.

Szergej Lebegyev, "a mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora" a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy Lvivben szerdára virradóra katonai létesítményeket és energetikai létesítményeket ért orosz csapás. Ezek között megemlített egy kétemeletes házat Malecsiv külvárosban, amelyben ukrán katonákat szállásoltak el, és egy kisebb lőszerraktára is volt. Azt mondta, megsérült egy helyi távvezeték egy vagy két tartóoszlopa, de maga a hőerőmű sértetlen maradt. Közölte, hogy a támadás áramkimaradást okozott a városban.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeckben két civil életét vesztette, egy pedig megsebesült ukrán belövések következtében.

A "kijevi rezsim" gyermekellenes bűncselekményeit vizsgáló orosz parlamenti bizottság szerdán közzétett jelentése szerint a régióban 2022 februárjától 2024 májusáig legkevesebb 178 gyermek vesztette életét, a Donyec-medencei ukrán büntetőművelet kezdete óta pedig 282. A sebesült gyermekek száma 704.

A jelentés szerint a Donyec-medencének az ukrán fél ellenőrzése alatt álló területein 2014 és 2022 szeptembere között 1600 gyermeknek veszett nyoma.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!