Ukrajnai háború - Egy donyecki település bevételét jelentette be az orosz védelmi minisztérium

Orosz-ukrán háború, 2024.01.18

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Veszele települést az elmúlt nap folyamán, és megsemmisítette külföldi "zsoldosok" két ideiglenes állomáshelyét - közölte csütörtöki hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

Szergej Lebegyev, akit a RIA Novosztyi a "mikolajivi ellenállás koordinátorának" nevezett, a hírügynökségnek "helyi földalatti aktivistákra" hivatkozva azt állította, hogy a külföldi "zsoldosokra" Harkivban kedd este mért csapás megölte az ukrán féllel kollaboráló Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) több vezetőjét. A fegyveres csoport tagjai több, az oroszországi Brjanszk és Belgorod megyében lévő település elleni támadásban vettek részt. Lebegyev szerint az RDK az ukrán Azov alakulat és katonai hírszerzés (GUR) által létrehozott Kraken diverzáns alegység része.

A moszkvai katonai tárca közölte, hogy a precíziós fegyverekkel végrehajtott harkivi támadás megölt több mint hatvan, zömében francia "zsoldost", további mintegy húszat pedig megsebesített.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) csütörtökön bejelentette, hogy újabb 68 külföldi ellen emelt távollétükben vádat amiatt, hogy Ukrajna oldalán "zsoldosként" részt vettek a háborúban. A vádlottak hét országból származnak.

Eddig összesen 591 külföldi állampolgár ellen indítottak hasonló címen eljárást, ők 46 országból érkeztek. A legtöbben az Egyesült Államok, Kanada, Grúzia, Izrael, az Egyesült Királyság, Németország, Litvánia és Lettország állampolgárai.

Az orosz védelmi minisztérium csütörtöki hadijelentése szerint az orosz haderő három frontszakaszon tíz rohamot vert vissza, közülük hatot Kupjanszk térségében. Az ukrán fél vesztesége a frontszakaszon mintegy 860 katona volt, akik közül a legtöbben, körülbelül 260-en Donyeck körzetében estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett négy rakéta- és lőszerraktárt, hét harckocsit, kilenc páncélozott harcjárművet - köztük egy Bradley gyalogsági harcjárművet -, egy lengyel Krab önjáró, valamint öt amerikai F777-es és két brit FH-70-es vontatott tarackot, két Tocska-U harcászati rakétát, egy amerikai JDAM irányított légibombát és 91 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást. Éjszaka Moszkva és Leningrád megye légterében is lelőttek egy-egy pilóta nélküli repülőszerkezetet.

Belgorod megyében egy nőt repeszek sebesítettek meg. Az azonos nevű regionális székhely ellen december 30-án végrehajtott, 25 polgári lakos halálát okozó ukrán rakétatámadás sérültjei közül Vjacseszlav Gladkov csütörtöki Telegram-bejegyzése szerint negyvenet még mindig kórházban ápolnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!