Ukrajnai háború - Egy Szoledarral szomszédos község elfoglalását jelentették be az orosz hatóságok

Orosz-ukrán háború, 2023.01.09

Egy Szoledarral szomszédos község, Bahmutszke elfoglalásáról tettek bejelentést hétfőn az orosz katonai hatóságok.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz csapatok folytatták az offenzívát Donyeck környékén, ahol több mint ötven ukrán katonát, három gyalogsági harcjárművet, egy páncélozott személyszállítót és négy egyéb járművet semmisítettek meg. Az Ukrajnától elcsatolt Donyecki Népköztársaság területvédelmi parancsnoksága a Szoledarral szomszédos Bahmutszke község elfoglalásáról tett bejelentést. Ivan Filiponyenko, a luhanszki "népi milícia" sajtótisztje a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt állította, hogy az ukrán katonák tömegesen menekülnek Szoledarból.

Konasesnov szerint az ukrán fegyveres erők emellett Kupjanszk irányában több mint félszáz katonát, két gyalogsági harcjárművet és három egyéb járművet, Liman irányában több mint hatvan katonát, három páncélozott harcjárművet és három kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig több mint negyven katonát, két páncélozott harcjárművet és három kisteherautót veszítettek. A tábornok három ukrán diverzáns- és felderítőcsoport felszámolásáról is említést tett.

Az orosz rakéta- és tüzérségi erők a jelentés szerint 89 ukrán tüzérségi egységre, valamint 126 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között három lőszer-, rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt, egy AN/TPQ-50 ellentűzradart, egy amerikai gyártmányú M777-es tarackot, két lengyel Krab önjáró löveget, két Akacia önjáró tarackot és egy D-30-as löveget. Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Szu-25-ös és egy MiG-29-es repülőgépet, valamint egy ukrán Mi-8-as helikoptert, a légvédelem pedig nyolc drónt, valamint tíz HIMARS- és Uragan-rakétát.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási főtanácsának tagja a RIA Novosztyi állami hírügynökség szerint azt hangoztatta, hogy az ukrán erők átkelésre készühetnek a Dnyeperen a kakhovkai víztározónál, a támadás lehetséges célpontjaként pedig Enerhodart és a zaporizzsjai atomerőművet nevezte meg. Rogov azt mondta, az elmúlt napokban a folyam vízszintjének erős csökkenését észlelték.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 367 repülőgépet, 200 helikoptert, 2856 drónt, 400 légvédelmi rakétarendszert, 7460 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 972 sorozatvetőt, 3793 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7878 speciális katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

A nap folyamán az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy az orosz hadifoglyok megkínzásának újabb tényeit rögzítette. A hatóság szerint a foglyokat verték, éheztették és huzamos ideig nem hagyták aludni az ukrán fogságban. Az orosz védelmi minisztérium vasárnap tett bejelentést ötven katona visszatéréséről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!