Ukrajnai háború - Gál Kinga, Deutsch Tamás: a Fidesz EP-képviselői béketerv kidolgozása mellett foglalnak állást

Orosz-ukrán háború, 2023.03.15

A Fidesz európai parlamenti (EP) képviselői európai béketerv kidolgozása mellett foglalnak állást a kudarcba fulladt szankciós politika folytatása és a további fegyverszállítás helyett - jelentette ki Gál Kinga és Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetői Strasbourgban, magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy noha egyre súlyosabbak a károk, egyre több az áldozat, békéről nem esik szó az európai döntéshozók köreiben.

Az uniós intézmények vezetői, köztük Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke további fegyverszállításokra és a közös fegyverbeszerzésre szólítanak fel. A fegyverszállításokkal Európa belesodródhat a háborúba, világháborút kockáztat - mondta Gál Kinga.

"Az emberéletek megmentéséhez, a további pusztítás megakadályozásához békét kell teremteni. Csak egy megoldása lehet a konfliktusnak: fegyverszünetre van szükség, és béketárgyalásoknak kell kezdődniük" - fogalmazott.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője közölte, a háború-, szankció- és fegyverszállítás-párti szólamok között a magyar az egyedüli békepárti hozzáállás. Kiemelte, álláspontjával Magyarország nincs egyedül Európában, ugyanazt a békepárti szemléletet képviseli, amit a Vatikán is.

"A vatikáni véleményt a béke vagy háború kérdésében eddig csak mi, magyarok hallottuk meg" - fogalmazott.

A teljes kudarcot vallott szankciós és fegyverszállítást sürgető politika helyett arra van szükség, hogy az Európai Unió aktív diplomáciai lépéseket tegyen a fegyverszünet, a béketárgyalások, majd pedig a békekötés érdekében. Ehhez európai béketerv létrehozására van szükség - mondta Deutsch Tamás.

Az Európai Parlamentet érintő korrupciós botránnyal kapcsolatban azt mondta: világosan látszik, hogy a brüsszeli korrupció rendszerszinten szövi át az Európai Unió intézményeinek működését. A botrány minden részletének ki kell derülnie - húzta alá Deutsch Tamás, majd hozzátette: eddig egyetlen uniós intézmény részéről sem történt érdemi intézkedés. Az Európai Parlament elnöke például nem tartotta indokoltnak a Fidesz EP-képviselőinek javaslatát, hogy vezesse be az Európai Bizottság által alkalmasnak talált magyar vagyonnyilatkozati rendszert az EP-képviselők esetében. Roberta Metsola szerint teljesen kielégítő az EP vagyonnyilatkozati rendszere - tájékoztatott.

Amíg az uniós intézmények nem göngyölítették fel a brüsszeli korrupciós ügyet, addig "semmilyen uniós intézménytől semmilyen kioktatást nem fogadunk el a korrupciót érintően" - tette hozzá a delegációvezető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!