Ukrajnai háború - III. Károly a Bundestagban: az Ukrajna elleni támadás veszélyezteti Európa biztonságát

Orosz-ukrán háború, 2023.03.30

Az Ukrajna elleni támadó háború veszélyezteti Európa biztonságát és a demokratikus értékeket - jelentette ki III. Károly brit uralkodó csütörtökön a német szövetségi parlamentben (Bundestag).

III. Károly a háromnapos németországi látogatása legfontosabb elemeként elmondott parlamenti beszédében kiemelte, hogy a háború elképzelhetetlen szenvedést okoz ártatlan embereknek, tönkretesz számtalan életet és "brutálisan a földbe tiporja a szabadságot és az emberi méltóságot".

A világ azonban nem nézi mindezt tétlenül, és "egységünkből erőt meríthetünk Ukrajna, a béke és a szabadság védelméhez" - mondta a király, rámutatva, hogy hazája és Németország Ukrajna legnagyobb támogatója Európában.

"Fontos vezető szerepet vállaltunk, határozottan reagáltunk és meghoztunk döntéseket, amelyek korábban talán elképzelhetetlenek lettek volna" - tette hozzá III. Károly.

Aláhúzta: "rendkívül bátor, fontos és üdvözlendő", hogy Németország igen jelentős katonai támogatást nyújt az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának.

III. Károly az első uralkodó, aki felszólalt a Bundestagban, azonban a csütörtöki már a második beszéde volt a német szövetségi parlamentben. Az elsőt 2020-ban, még trónörökösként tartotta, a háborúk, az önkényuralmi rendszerek és a politikai indíttatású erőszak egyéb formái halálos áldozatai emléknapjának (Volkstrauertag) fő szónokaként.

Mindkét alkalommal többnyire németül beszélt, és elsősorban az Egyesült Királyság és Németország szoros történelmi kapcsolatáról szólt. Trónörökösként és uralkodóként elmondott beszédében egyaránt elemezte a britek és németek kultúrájának egymást ösztönző és erősítő, körkörös kapcsolatát, amelynek példái közül mindkét alkalommal kiemelte, hogy William Shakespeare műveit elsőként németre fordították le.

Csütörtöki beszédben viszont a Johannes Brahms vagy éppen a Kraftwerk zenekar munkássága iránti brit elismerés és a Monty Python csoport és a Beatles körüli németországi kultusz ügye mellett a három évvel korábbinál hangsúlyosabban jelentek meg a kapcsolatok politikai vonatkozású elemei, nem csak az ukrajnai háborúval összefüggésben.

Az uralkodó így többek között rámutatott, hogy a német nép az egyetlen, amellyel a brit haderő közös alakulatot tart fenn - ez a 130. számú brit-német pontonos hidászzászlóalj -, és arról is szólt, hogy a brit és a német légierő együtt dolgozik a balti államok biztonságának megőrzéséért.

Hangsúlyozta hogy az Egyesült Királyságnak és Németországnak a jövőben is együtt kell működnie a szabadság és a demokrácia védelmében. Mint mondta, "együtt és állandó figyelemmel kell szemmel tartanunk az értékeinket és szabadságunkat fenyegető veszélyeket, és határozottan szembe kell szállnunk velük".

"Együtt kell törekednünk arra, hogy népünk a megérdemelt biztonságban és jólétben éljen" - mondta III. Károly, akinek beszédét a Bundestag elnöke és legtöbb képviselője mellett a kancellár, az alkotmánybíróság elnöke és egy sor magas rangú vendég is meghallgatta.

III. Károly meghívását a parlamenti pártok közül egyedül a kormányzó szociáldemokratáktól (SPD) balra álló ellenzéki Baloldal (Die Linke) ellenezte. Álláspontjuk szerint méltatlan a Bundestaghoz, hogy "meghajol egy uralkodó előtt", és a "monarchiák amúgy is lényegében diktatúrák, csak több történelmi díszlettel".

III. Károly szerdán érkezett Berlinbe királynői rangú hitvesével, Kamillával. Ez a tavaly trónra lépett uralkodó első állami látogatása. Az eredeti tervek szerint Franciaországot kereste fel volna elsőként. A németországi út előtti napokra tervezett vizitet Emmanuel Macron francia államfő kérésére elhalasztották.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!