Ukrajnai háború - Két lőtt sebet találtak a Moszkva közelében meggyilkolt volt ukrán képviselő testén

Orosz-ukrán háború, 2023.12.07

Két lőtt sebet találtak Ilja Kiva volt ellenzéki ukrán képviselő holttestén, akit a moszkvai régióban gyilkoltak meg - közölte csütörtökön az orosz Nyomozó Bizottság (SZK).

A hatóság szerint a nyomozók tárgyi bizonyítékokat, egyebek között töltényhüvelyt, egy töltényt és más tárgyakat foglaltak le, átvizsgálták az áldozat autóját és szállodai szobáját, valamint folytatják a tanúk kihallgatását és a nyomozati tevékenységet.

Kiva holttestét szerdán találták meg a moszkvai régióban lévő Szuponyevo községben. A politikus a Kijev által oroszbarátnak minősített Ellenzéki Platform - Az Életért párt tagja volt. Támogatta az Ukrajna ellen megindított orosz "különleges hadműveletet" és bírálta az ukrán vezetést, márciusban fosztották meg mandátumától. Novemberben egy lvivi bíróság a távollétében 14 év börtönbüntetésre ítélte és vagyonelkobzásra, miután több vádpontban, köztük hazaárulásban és az Ukrajna területi épsége elleni támadásban is bűnösnek találta.

Kiva tavaly január végén hagyta el Ukrajnát, majd három hónappal később politikai menedékjogot és orosz állampolgárságot kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. A volt képviselő már tavaly áprilisban azt mondta, hogy az életére törtek.

Andrij Juszov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségének szóvivője a Szuszpilne Novininek kijelentette: "Megerősíthetjük, hogy Kivának vége. És erre a sorsra fognak jutni Ukrajna más árulói, valamint a Putyin-rezsim csatlósai is". Több ukrán médiaforrás arról írt, hogy Kivával az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) végzett.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma (parlamenti alsóház) elnöke a törvényhozás honlapján közölt nyilatkozatában csütörtökön "a kijevi rezsimet" tette felelőssé a gyilkosságért, kijelentve, hogy amíg az Egyesült Államok segíti Ukrajnát, addig az ilyen, civilek ellen elkövetett "terrortámadások" folytatódni fognak.

Konsztantyin Koszacsov, a Föderációs Tanács (felsőház) csütörtöki ülésén azt hangoztatta, hogy Kiva megölése politikai természetű, állami terrorcselekmény volt, amely mögött az ukrán hatóságok állnak. Koszacsov felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el Kiva meggyilkolását.

Viktor Medvedcsuk, az Ukrajnában betiltott Ellenzéki Platform - Az Életért párt volt vezetője, Oroszországba kitoloncolt volt parlamenti képviselő az általa alapított Másik Ukrajna mozgalom honlapján azt írta, hogy a gyilkosság ismét bebizonyította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendszerének "terrorista jellegét". Medvedcsuk szerint "a kijevi rezsim vesztésre áll, és a Nyugat a béketárgyalások felé tereli, hogy megalkudjon a létezéséről", de terroristákkal nem lehet tárgyalni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!