Ukrajnai háború - Klicsko: teljesen helyreállt Kijev áramellátása

Orosz-ukrán háború, 2023.03.09

Az ukrán fővárosban teljesen helyreállították az áramellátást a csütörtök hajnali heves orosz rakétatámadás után - közölte Vitalij Klicsko kijevi polgármester.

Vitalij Klicsko Még folyik a távhőszolgáltatás helyreállítása, jelenleg a távfűtött házaknak 30 százalékában még nincs fűtés, de a szolgáltató cégek azt ígérik, hogy egy napon belül minden háztartásban helyreállítják - tette hozzá.

Kijev több kerületét is érte a rakétatámadás, és legkevesebb két ember megsérült. Csütörtökre a rendkívüli áramszünet miatt a fővárosiak 40 százaléka maradt áramszolgáltatás nélkül - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Szerhij Szuhomlin, a Kijevtől nyugatra fekvő Zsitomir megyeszékhely város polgármestere sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az orosz légitámadás miatt a település lakóinak délután még mindig mintegy a fele volt áramszolgáltatás nélkül. A város energetikai infrastruktúráját iráni gyártmányú, Sahid típusú önmegsemmisítő drónokkal támadta Oroszország. "A következmények meglehetősen súlyosak Zsitomirban, az áramszünet miatt már reggel nem volt víz a lakásokban" - mondta. "A létfontosságú infrastrukturális épületek egy részénél generátorokkal fejlesztünk áramot. Ezek a víziközművek, a hő- és kommunális létesítmények" - tette hozzá. A városvezető megerősítette, hogy az elektromos közösségi közlekedés nem működik a városban. Ezekben a viszonylatokban is dízelhajtású buszokat közlekedtetnek, de nincs belőlük elég.

Denisz Smihal miniszterelnök a Telegramon azt írta, hogy a csütörtök hajnali orosz rakétatámadás következtében Ukrajna nyolc régiójában károsodtak az áramtermelő és -elosztó létesítmények, de összeségében az ukrajnai energetikai rendszer működőképes maradt. Egyes területeken átmeneti áramkimaradás előfordulhat, de a szakemberek folyamatosan dolgoznak a hibák kijavításán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!