Ukrajnai háború - Kreml: Moszkva odafigyel Peking álláspontjára

Orosz-ukrán háború, 2023.03.07

Moszkva figyelmet fordít Pekingnek az ukrajnai rendezéssel kapcsolatos elképzeléseire - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

"Egy olyan nagy, gigantikus, erős és tekintélyes ország, mint Kína, nem teheti meg, hogy ne szólaljon meg azokban a kérdésekben, amelyek a globális napirend élén szerepelnek. Nagy figyelmet fordítunk minden olyan véleményre, amelyet Pekingből hallunk a kollégáinktól" - mondta Peszkov.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Ukrajna témája milyen helyen szerepelhet majd Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök közelgő tárgyalásain, annyit mondott, hogy a két ország között különböző szinteken folyamatos a kapcsolattartás, és a két államfő "meglehetősen gyakori, és bizalmon alapuló párbeszédet" folytat egymással. Nem kívánta kommentálni azt az értesülést, amely szerint Hszi március 21-én érkezhet Moszkvába. Mint mondta, a Kreml idejében be fogja jelenteni a látogatás időpontját.

A Kreml szóvivője "egyet nem értését fejezte ki" Csin Kang kínai külügyminiszternek azzal a kijelentésével kapcsolatban, amely szerint az ukrajnai válságot láthatatlan kéz irányítja. Mint mondta, a kéz látható, és az Egyesült Államoké.

"Washington nem akarja, hogy ez a háború véget érjen, Washington akarja és mindent megtesz azért, hogy ez a háború folytatódjon. Ez egy látható kéz" - mondta.

Peszkov szerint jelenleg nincsenek meg a feltételei az ukrajnai helyzet békés mederbe terelésének, ezért Oroszország arra törekszik, hogy a "különleges hadművelet" elérje céljait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!