Ukrajnai háború - Kreml: nem befolyásolja a háború menetét az ukrán főparancsnok lecserélése

Orosz-ukrán háború, 2024.02.09

Nem befolyásolja a háború menetét, hogy Valerij Zaluzsnij helyét az ukrán fegyveres erők főparancsnoki posztján Olekszandr Szirszkij vette át - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

"Nem gondoljuk, hogy ezek olyan tényezők, amelyek megváltoztathatják a különleges hadművelet menetét. Folytatódni fog, amíg a célokat el nem érjük" - fogalmazott Peszkov.

A moszkvai védelmi minisztérium pénteki közlése szerint az orosz erők az elmúlt nap folyamán előnyösebb állásokat foglaltak el Donyeck és Liman környékén, miközben három frontszakaszon kilenc ukrán támadást vertek vissza. A hadijelentés szerint a legtöbb, szám szerint öt ukrán roham a kupjanszki frontszakaszon hiúsult meg. A tájékoztatás szerint az ukrán fél több mint ezer katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy háromszázan a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette egyebek mellett a drónirányítás két és a rádióelektronikai harc egy központját, két lőszerraktárt (mindezt a donyecki régióban), egy Sz-300-as légvédelmi rendszer lokátorát és két kilövőállását, két harckocsit, két páncélozott harcjárművet, egy amerikai M119-es vontatott tarackot, valamint HIMARS, Vilha és Uragan sorozatvetők 15 rakétáját, továbbá 97 drónt.

Az orosz statisztika szerint az ukrán fegyveres erők által a háború kezdete óta elveszített tüzérségi lövegek és aknavetők száma elérte a nyolcezret.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!