Ukrajnai háború - Kreml: nem hangzott el hivatalos javaslat az olimpiai tűzszünetről

Orosz-ukrán háború, 2024.04.16

Nem hangzott el hivatalos javaslat arra vonatkozóan, hogy a párizsi olimpia idejére tűzszünetet hirdessenek az orosz-ukrán háborúban - közölte kedden Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

"Eddig semmilyen hivatalos lépés nem történt ezzel kapcsolatban" - jelentette ki Peszkov arra az újságíróknak arra a kérdésre, hogy a Kreml hogyan értékeli Emmanuel Macron francia elnök erre vonatkozó javaslatát.

A szóvivő emlékeztetett rá, hogy az ilyen alkalmakat az ukrán fél arra szokta felhasználni, hogy megpróbálja csapatait átcsoportosítani és újrafegyverezni.

"Ez természetesen megnehezíti az ilyen kezdeményezések megfontolását" - mondta Peszkov.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva azt hangoztatta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megadja a kegyelemdöfést az ukrán lakosságnak az új mozgósítási törvény aláírásával.

A jogszabály értelmében az összes sorkötelesnek személyesen vagy onlinne frissítenie kell adatait a toborzóhivatalban. A behívót hivatlosan akkor is kézbesítettnek kell tekinteni, ha felkerül rá a kézbesítés meghiúsulását igazoló postai pecsét. Az érintetteknek mindig maguknál kell tartaniuk katonakönyvüket, a behívás alól kibúvókat pedig megfoszthatják a gépkocsivezetés jogától.

A moszkvai védelmi minisztérium közlése keddi közlése szerint egyébként az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el Kupjanszk, Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén. Az orosz hadijelentés értelmében tíz ukrán ellentámadás hiúsult meg, közülük nyolc Avgyijivkánál, az ukrán hadsereg pedig a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt nap során több mint 1150 katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 630-an a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett több lőszer- és drónraktárt, egy gyalogsági harcjárművet, három páncélozott harcjárművet, három amerikai M109-es Paladin és egy lengyel Krab önjáró, valamint egy amerikai M777-es vontatott tarackot, hat brit Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, két HIMARS- és Uragan-rakétát, továbbá 155 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Zaporizzsja megyében kedden robbantásos merényletet követtek el Anton Jakimenko körzeti képviselő ellen. A politikus, aki az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország tagja, túlélte a támadást.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy őrizetbe vett egy orosz állampolgárt, aki az ukrán biztonsági szolgálatok utasítására Moszkvában pénteken felrobbantotta Vaszilij Prozorovnak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt tisztjének terepjáróját. A gyanúsított bevallotta, hogy ő szerelt pokolgépet az Oroszországgal együttműködő volt SZBU-s autójára.

Egy moszkvai bíróság a távollétében kedden elrendelte Mihail Zigar, az ellenzéki Dozsgy online tévécsatonta volt főszerkesztőjének letartóztatását, az orosz fegyveres erők megrágalmazása címén. Zigar 2010 októberétől 2015 decemberéig állt a ma már Hollandiában működő, liberális Dozsgy élén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!