Ukrajnai háború - Kreml: szörnyűséges terrorcselekmény volt a Donyeckre mért ukrán csapás

Orosz-ukrán háború, 2024.01.22

(MTI)- Szörnyűséges terrorcselekmény volt az ukrán tüzérségnek a donyecki piacra mért csapása, amely 27 ember halálát okozta - jelentette ki hétfőn Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

"A kijevi rezsim ismét megmutatta bestiális arcát azzal, hogy civil infrastruktúrára mért csapást. Emberekre, civilekre mérnek csapást. A csapás, amelyet tegnap donyecki árussorokra mértek, szörnyűséges terrorcselekmény, mert olyan fegyvert használtak, amely válogatás nélkül öl, és amely ennyi ember halálát okozta" - mondta a Kreml szóvivője.

Közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnöknek beszámoltak az incidensről, aki kiadta a szükséges utasításokat. Mint mondta, a védelmi minisztérium és más szervek megteszik a szükséges intézkedéseket a hasonló terrortámadások elleni védelem érdekében. Elmondta, hogy Putyin az ügyben nem kíván külön nyilatkozatot tenni.

"Természetesen folytatódik a különleges hadművelet, hogy megvédjük népünket ettől a veszélytől" - hangsúlyozta az elnöki szóvivő.

Az ukrán hadsereg vasárnap reggel vette célba a Donyeck Tyeksztyilscsik lakótelepén lévő piac körzetét. Gyenyisz Pusilin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetője a Rosszija 24 hírtelevízióban hétfőn elmondta, hogy a Donyeckre mért ukrán tüzérségi támadás halálos áldozatainak száma 27-re, a sebesültjeié pedig 26-ra emelkedett.

Pusilin szerint a várost kazettás lőszerrel lőtték, ezért ilyen nagy az áldozatok száma. Hétfőt gyásznappá nyilvánították a donyecki régióban. Mihail Murasko egészségügyi miniszter közölte, hogy 21 ember továbbra is kórházi ápolásra szorul és hogy egy nő állapota súlyos.

Alekszej Kulemzin, Donyeck polgármestere a Pervij Kanal tévécsatorna műsorában azt hangoztatta, hogy az ukrán fél igyekezett minél több civilt megölni.

"Információink szerint 155-ös, NATO-kaliberű repeszgránátokat használtak, köztük olyanokat is, amelyek a levegőben robbantak fel. Nyilvánvaló, hogy a cél éppen az ártatlan civilek halála volt. Olyan séma szerint lőttek, amely lehetővé tette, hogy minél több embert - közöttük segítségül érkezőket, mentősöket és szemtanúkat - pusztítsanak el" - mondta Kulemzin. Hangsúlyozta, hogy ezen a lakótelepen "nincsenek és soha nem is voltak katonai létesítmények", és hogy Kijev célzottan civileket támadott.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnap a Donyeck elleni ukrán "barbár terrorcselekmény" elítélésére szólította fel az összes felelős kormányt és az illetékes nemzetközi szervezetet. A támadás témája lesz az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfői ülésének, amelyen személyesen vesz részt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

António Guterres, az ENSZ főtitkára szóvivője útján közölte: határozottan elítél minden, civilek és polgári infrastruktúra elleni támadást, beleértve az ukrajnai Donyeck városának lövetését. Emlékeztetett rá, hogy a civilek és a polgári infrastruktúra elleni támadásokat a nemzetközi humanitárius jog tiltja, elfogadhatatlannak tartja, ezért azonnal le kell állítani azokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!