Ukrajnai háború - Külföldi bankok, köztük OTP-érdekeltségek bevonásával nyújt hitelgaranciát Ukrajnának az EBRD

Orosz-ukrán háború, 2022.11.23

Külföldi bankok, köztük OTP-érdekeltségek bevonásával nyújt hitelgaranciát kockázatmegosztás formájában Ukrajnának az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet szerdai bejelentése szerint a kockázatmegosztási eszköz összesen 200 millió euró értékű új finanszírozás hitelkockázatára teremt EBRD-jótállást 50 százalékig terjedő arányban.

Az érintett finanszírozásból 80 millió eurót az OTP Leasing, 50 millió eurót a Credit Agricole, 40 millió eurót a ProCredit Bank, 30 millió eurót az OTP Bank ukrajnai érdekeltsége nyújt.

Az EBRD szerda esti tájékoztatása szerint így 253 millió euróra emelkedik azoknak a hasonló konstrukciójú pénzintézeti finanszírozásoknak az értéke, amelyeket a háború kezdete óta Ukrajna kapott.

Az EBRD ismertetése szerint e kockázatmegosztási konstrukciók segítik a programba bevont négy pénzintézetet olyan ukrán magánvállalkozások hitelezésében, amelyek kritikus fontosságú ágazatokban, például a mezőgazdasági termelésben, az agrárszolgáltatásokban, az élelmiszerfeldolgozásban, a szállítási és logisztikai szektorban, a kiskereskedelemben és a gyógyszeriparban tevékenykednek.

Az EBRD tájékoztatása szerint az OTP Leasing Ukrajna első számú lízingvállalata 45 százalékos piaci részesedéssel. A cég pénzügyi lízing- és flottakezelési szolgáltatásokat nyújt vállalatoknak, valamint mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak Ukrajnában.

Az ukrajnai OTP Bank-érdekeltség a magyarországi OTP Bank 100 százalékos tulajdona, ukrajnai kinnlevőség-állományának 75 százalékát kis- és közepes vállalkozásoknak, illetve vállalatoknak, a fennmaradó 25 százalékot lakossági ügyfeleknek folyósította.

Az EBRD ismertetése szerint az ukrajnai OTP-leánybank a kilencedik legnagyobb pénzintézet az ukrán piacon, a teljes ukrán bankszektor összesített eszközállományának 3,6 százalékával.

Az EBRD szerdán bejelentette azt is, hogy 372 millió euró értékű új finanszírozási csomagot állított össze az Ukrenergo ukrajnai energiaszolgáltató vállalat számára a polgári infrastruktúra elleni orosz támadások okozta károk mielőbbi kijavítása végett.

A csomagból 300 millió eurónyi részre az Egyesült Államok vállal garanciát, 72 millió eurót a holland kormány nyújt adományként az EBRD közvetítésével.

A finanszírozási összegből Ukrajna 150 millió eurót a sürgős javításokhoz szükséges eszközök beszerzésére fordíthat, további 150 millió eurót tőkeszerkezeti támogatás formájában vehet igénybe.

A 72 millió eurós holland adomány a sürgős infrastrukturális javításokat segítő finanszírozási hányadot egészíti ki.

Az EBRD nemrégiben hárommilliárd euróig terjedő pénzügyi támogatási csomagot állított össze Ukrajnának a 2022-2023-as időszakra, és a szerda este bejelentett finanszírozási program ennek része.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!