Ukrajnai háború - London pénzügyi támogatást nyújt a háborús bűncselekmények feltárásához

Orosz-ukrán háború, 2023.12.11

Nagy-Britannia 3,7 millió fonttal (csaknem 1,7 milliárd forint) támogatja az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények dokumentálását, kivizsgálását és a büntetőeljárások elindítását - jelentette be hétfőn a londoni külügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint a finanszírozási program részeként ukrán ügyészek képzésben részesülnek nyílt forráskódú hírszerzési értesülések használatára a potenciális bűncselekmények azonosítása végett.

A brit pénzügyi csomagból jut a háborús bűncselekmények dokumentálására alakult lengyelországi OPORA központ bővítésére is.

A londoni külügyi közlemény felidézi, hogy a brit kormány már korábban is adott 2,5 millió fontot az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények feltárására.

A tárca szerint ez a támogatás is hozzájárult ahhoz, hogy az ukrán hatóságok máris jelentős előrelépést értek el az ukrán nép elleni atrocitások felelőseinek elszámoltatásában, és eddig "ötvennél több" orosz állampolgár ellen indult sikeres büntetőeljárás Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények címén.

A brit külügyminisztérium adatai szerint az ukrajnai főügyészség a háború tavaly februári kezdete óta 110 ezernél több olyan esetet regisztrált, amely háborús bűncselekménynek minősül.

A brit kormány pénzügyi támogatásával eddig 153 ukrán törvényszéki bíró és 36 ügyész részesült a háborús bűncselekmények elbírálásához szükséges külön jogi szakképesítésben - áll a londoni külügyminisztérium hétfői tájékoztatásában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!