Ukrajnai háború - Magas rangú NATO-tisztségviselő: Ukrajna képes megnyerni a háborút

Orosz-ukrán háború, 2024.03.21

Óva intett a túlzott pesszimizmustól Rob Bauer, a NATO katonai bizottságának elnöke Ukrajna azon képességével kapcsolatban, hogy képes megnyerni a háborút, és Kijev folyamatos támogatására szólított fel.

"Míg a világ 2023-ban túlságosan optimista volt, nem szabad elkövetnünk azt a hibát, hogy 2024-ben pedig túlságosan pesszimistává válunk" - fogalmazott a holland tengernagy csütörtökön egy kijevi biztonsági fórumon. Megjegyezte, hogy "a pesszimisták nem nyernek háborút".

Bauer hangsúlyozta: ha a tényeket nézzük, minden okunk megvan arra, hogy bízzunk Ukrajna sikerében. "Az egyetlen dolog, amire szüksége van Ukrajnának, az a segítségünk. A NATO-tagországok és a világ számos más országa példátlan támogatást nyújt Ukrajnának, és ez valóban jobbra változtatta a helyzetet, de még több támogatásra van szüksége Ukrajnának" - mondta, kiemelve, hogy az ukrán hadsereg "alapvetően megváltoztatta a modern hadviselés számos aspektusát". "Az első világháborús lövészárkok és tüzérségi védvonalak mellett gyorsan alkalmazkodtak a 21. századi drónokkal és mesterséges intelligenciával folytatott hadviseléshez, és visszavágtak, úttörő szerepet játszva az innovációban, ötvözve a szovjet technológiát a modern nyugati fegyverekkel" - magyarázta Bauer.

A magas rangú tisztségviselő kifejtette azon véleményét, hogy további mozgósításra van szükség Ukrajnában. Leszögezte, hogy a háború folytatásához Ukrajnának nemcsak fegyverekre, hanem emberekre is szüksége van. "Nemcsak gránátokra van szükség, hanem emberekre, akik pótolják az elesetteket és a sebesülteket. Ez pedig mozgósítást jelent" - fogalmazott.

Mély tiszteletét fejezte ki egyúttal az ukránok által a csatatéren és azon túl tanúsított bátorságuk és erejük iránt. Bauer szerint Ukrajna és a NATO napról napra közelebb kerül egymáshoz, és együtt teszik meg a szükséges erőfeszítéseket az orosz agresszió célpontjává vált ország euroatlanti integrációja érdekében.

"Nem a svéd zászló lesz az egyetlen kék-sárga zászló a NATO-székház előtt" - jegyezte meg az észak-atlanti szövetség képviselője. Hangsúlyozta, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök által indított háborúnak - ellentétben a Kreml állításával - soha nem volt semmi köze ahhoz, hogy Ukrajna vagy a NATO bármiféle valós biztonsági fenyegetést jelentene Oroszországra nézve.

"Ez a háború annak következménye, hogy Putyin elnök fél valamitől, ami akármelyik fizikai fegyvernél sokkal erősebb a földön: a demokráciától. Ha az ukránoknak valódi demokratikus jogaik lehetnek, akkor hamarosan az oroszok is azokat fogják követelni maguknak" - mutatott rá.

Rob Bauer NATO-küldöttség élén most először látogatott Kijevbe az Ukrajna elleni orosz támadás bő két évvel ezelőtti kezdete óta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!