Ukrajnai háború - Megérkeztek az első holland F-16-os harci repülők a romániai kiképzőközpontba

Orosz-ukrán háború, 2023.11.07

Megérkezett a holland légierő öt F-16-os harci repülőgépe kedden Romániába, a holland, dán és román légierő, valamint az amerikai Lockheed Martin vállalat együttműködése révén megalapított Európai F-16-os Kiképzőközpontba (EFTC) - közölte a román védelmi minisztérium (MAPN).

F16 A holland F-18-asok a Bukarestet a Fekete-tengerrel összekötő közlekedési folyosó Duna-hídja mellett található fetesti-i 86-os légitámaszponton szálltak le, ahol a NATO, valamint az ukrán hadsereg F-16-osokon szolgáló pilótái számára alakítanak ki nemzetközi kiképzőközpontot.

A tárca közleménye szerint az EFTC elősegíti a szövetséges erők együttműködését, hozzájárul a közös műveleti normák kialakításához és az Észak-atlanti Szövetség védelmi képességeinek erősítéséhez a fekete-tengeri és kelet-európai térség összetett kihívásaival szemben.

A megállapodás szerint a román védelmi minisztérium az EFTC rendelkezésére bocsátja a 86-os légitámaszpontot, és a kiképző létesítményeket, míg a Holland Királyi Légierő F-16-os repülőgépeket, a Lockheed Martin pedig az oktatókat és a karbantartást biztosítja.

Az EFTC hozzájárul a román pilóták képzési folyamatának felgyorsításához, a román hadsereg ugyanis 32 Norvégiából nemrég vásárolt F-16-os repülőgép fogadására készül.

"Az Európai F-16 Kiképzőközpont létrehozásával Románia elkötelezett amellett, hogy magas színvonalú képzési környezetet biztosítson, hozzáférést biztosítva a legkorszerűbb technikai erőforrásokhoz és szaktudáshoz, nemcsak a román pilóták, hanem a szövetséges és partner államok, köztük Ukrajna pilótái számára is" - zárul a MAPN közleménye.

Október elején a dán védelmi minisztérium közölte: Dánia, Hollandia és az Egyesült Államok vezetésével egy új nemzetközi koalíció alakul, amely segít Ukrajnának létrehozni az F-16-os vadászgépeken alapuló jövőbeli légierejét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!