Ukrajnai háború - NATO-főtitkár: létfontosságú Ukrajna folytatódó amerikai támogatása

Orosz-ukrán háború, 2024.02.07

Az észak-atlanti katonai szövetség "létfontosságúnak" tartja, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa továbbra is támogassa Ukrajnát - jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben szerdán, a szövetség politikai döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács ülését követően.

Jens Stoltenberg az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannal közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Ukrajna támogatása "nem jótékonykodás, hanem a saját biztonságunkról szól".

"Egy orosz győzelem meggyengítene minket, és nemcsak Moszkvát, hanem Kínát, Iránt és Észak-Koreát is bátorítaná. Ez úgy Európa, mint Amerika biztonságára is hatással lenne" - figyelmeztetett a NATO-főtitkár.

Kiemelte: Ukrajna folytatódó katonai támogatása segíti Kijevet, hogy megsemmisítse Oroszország harci képességét, valamint "hozzájárul a szabadság kivívásához". A szövetségesek támogatása napról napra változást hoz a harctereken - emelte ki. Hozzátette: számít arra, hogy minden szövetséges tartja magát korábbi kötelezettségvállalásához Ukrajna támogatására, és hozzájárul országa - és ezzel a szövetség - katonai elrettentő és védelmi képességének fokozásához.

Nem szabad, hogy Moszkvának kétsége legyen afelől, hogy a szövetség képes megvédeni minden tagországát - húzta alá.

Hangsúlyozta: a világ veszélyesebb hellyé vált, de a NATO jelenleg nem lát közvetlen veszélyt jelentő fenyegetést egyetlen szövetséges állammal szemben sem. A szövetség ennek ellenére fontosnak tartja, hogy még szorosabban együttműködjön olyan hasonló gondolkodású partnerekkel, mint Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Korea vagy Japán - mondta.

A NATO-főtitkár egy kérdésre válaszolva reményét fejezte ki, hogy a magyar parlament hamarosan ratifikálja Svédországnak a katonai szövetséghez való csatlakozását. Svédország NATO-tagsága az egész szövetséget nagyobbá és erősebbé teszi - tette hozzá.

Jake Sullivan a sajtótájékoztatón kijelentette, az Egyesült Államok "továbbra is tud és fog" katonai segítséget nyújtani Ukrajnának. Nincs alternatívája az Egyesült Államok olyan szintű kötelezettségvállalásnak, amely lehetővé teszi Ukrajnának, hogy rendelkezzen a számára szükséges tüzérségi fegyverekkel, légvédelmi rendszerekkel és egyéb képességekkel - húzta alá.

"Nincs B terv, a Fehér Ház arra összpontosít, hogy Ukrajna az Egyesült Államok kongresszusának jóváhagyásán keresztül megkapja a segélycsomagot" - fogalmazott Sullivan, majd hozzátette: az amerikai támogatás nem csak a honvédő háborút, hanem a NATO-tagságon dolgozó ország elrettentő képességének hosszú távú megteremtését is segíti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!