Ukrajnai háború - Nem lesz következménye a németországi ukrán menekültekre nézve a behívóparancs megtagadásának

Orosz-ukrán háború, 2023.12.22

(MTI/dpa) - Nem kell aggódnia a Németországban élő ukrán menekülteknek, ha a jövő évi kötelező katonai mozgósításkor hazájukban esetleg megtagadják a behívóparancsot - jelentette ki Marco Buschmann német igazságügyi miniszter pénteken a dpa német hírügynökségnek adott külön interjújában.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy jövőre minden 25-60 év közötti, külföldön tartózkodó ukrán férfinak jelentkeznie kell az ukrán fegyveres erők toborzóközpontjainál.

Ukrajnában hadiállapot idején törvény tiltja a katonai szolgálatra alkalmas, 18-60 év közötti férfiaknak, hogy elhagyják az országot, sokaknak ez mégis sikerült, ezért az ukrán védelmi minisztérium felszólította az ukrán férfiakat, hogy térjenek haza, és védjék hazájukat az orosz invázióval szemben.

Az ukrán hadsereg nyugati médiajelentések szerint mintegy 450-500 ezer katonát akar mozgósítani az orosz invázió visszaverésére, ennek a lépésnek a pénzügyi és a politikai feltételei azonban még nem tisztázottak - teszi hozzá a dpa.

"Nem tudom elképzelni, hogy más országbelieket kényszerítsünk erre, mivel az alkotmányunk is rögzíti, hogy egyetlen német állampolgárt sem lehet fegyveres szolgálatra kötelezni - adta magyarázatul Buschmann. A miniszter kiemelte, hogy az ukrán menekültek befogadását egyszerűsített eljárás keretében bírálják el, munkalehetőséget biztosítanak nekik, csökkentve azoknak az ukránoknak a számát, akik csak a szociális ellátórendszer előnyei miatt tartózkodnak az országban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!